Promocija Sabranih djela Nerkeza Smailagića održana je u Amfiteatru Behram-begove medrese u Tuzli, u petak 20. maja 2022. godine.

U ime izdavača prisutnima se obratio Mustafa Bećirević, vlasnik Izdavačke kuće Kupola. Bećirević je kazao da ovaj veliki projekt ne bi mogao biti realiziran bez podrške Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te je istakao da su najveći dio tiraža prvog kompleta Sabranih djela Nerkeza Smailagića otkupili imami i vjeroučitelji.

Ovaj komplet štampan je u 6 tomova na skoro 3.000 stranica, a sadrži knjige Klasična kultura islama I, Klasična kultura islama II, Uvod u Kur'an, Leksikon islama, Muhammed a.s. – život i Muhammed a.s. – djelo.

Akademik prof. dr. Enes Karić je kazao kako se kod nas univerzitetskim diskursom o islamu počinje govoriti tek s Nerkezom Smailagićem. Istakao je društvene prilike u kojima je Smailagić živio i pisao, te je ukazao na obimnu literaturu koju je konsultirao tokom nastajanja njegovih djela.

Prof. dr. Hilmo Neimarlija se ovom prilikom prisjetio susreta i razgovora s ovim našim istaknutim intelektualcem. Smailagić je utemeljio političke studije u ondašnjoj Jugoslaviji i u njih uveo duh evropske političke nauke i mišljenja. Bio je na različite načine zaokupljen dvjema velikim temama: islamom i politikom, kazao je prof. dr. Neimarlija.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović se zahvalio promotorima na veoma sadržajnom predstavljanju života i djela Nerkeza Smailagića, te je istakao značaj ovog projekta i veliki posao koji je obavila Izdavačka kuća Kupola. Ponosni smo na velikog mislioca i autoriteta, a tako će biti i kada naredne generacije budu govorile o Nerkez Smailagiću, kazao je muftija Fazlović.

Kako je istakao moderator ove promocije dr. Mensur Husić, Nerkez Smailagić je bio prevodilac i priređivač mnogobrojnih djela s područja pravno-političkih doktrina, filozofije, kulture, civilizacije, povijesti i islamistike. Prevodio je s francuskog, njemačkog, engleskog i italijanskog jezika.

Promociju Sabranih djela Nerkeza Smailagića u Tuzli organizirali su Muftijstvo tuzlansko, Behram-begova medresa, Institut za društvena i religijska istraživanja i Izdavačka kuća Kupola.