Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika u ponedjeljak 22. februara u Centru za mlade u organizaciji Instituta za društvena i religijska istraživanja, Medžlisa Islamske zajednice Tuzla i Biblioteke ”Behram-beg” održana je tribina pod nazivom ”Bosanski jezik: naš svijet i naša svijest”.

U ime domaćina riječima dobrodošlice obratio se direktor Instituta dr. Šefko Sulejmanović.

Tribini su prisustvovali glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, direktor biblioteke “Behram-beg” mr. Admir Muratović, direktori institucija, univerzitetski profesori, nastavnici i profesori tuzlanskih osnovnih i srednjih škola, imami i gosti.

O jeziku, njegovom kontinuitetu, aspketima značaja, borbi književnika i dubokoj isprepletenosti istog u život i identitet naroda na tribini su govorili dr. sc. Fahira Alić, mr. Nedim Alić i Osman Halilović, prof.

Moderator tribine bio je Esmir-ef. Hasanović, imam u džematu Sepetari.

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se svake godine 21. februara još od 2000. godine. Medžlis Tuzla već godinama kroz različite aktivnosti ukazuje na značaj jezika, njeguje afirmaciju maternjeg jezika,  s ciljem unapređenja, učenja i razvoja istog. Održana tribina jedna je od ovogodišnjih aktivnosti koje su organizovane tim povodom.