U četvrtak, 7. oktobra 2021. godine predstavljen je program i aktivnosti manifestacije „Stazama Poslanika islama“ koje organizuje Medžlis Islamske zajednice Tuzla u mjesecu rebiul-evvelu u kojem se obilježava rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.

Manifestacija je započela press konferencijom na kojoj je glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović govorio o značaju mevluda u bošnjačkoj tradiciji, te je predstavio planirane mevludske aktivnosti na području tuzlanskog Medžlisa.

Hafiz Huskanović je istakao da je mevludski mjesec oduvijek na našim prostorima bio mjesec posebne milosti i radosti. Poruka pod kojom se realizuje manifestacija je kur'anski ajet: ”A tebe smo, Muhammede, samo kao milost svjetovima poslali.” (El-Enbija’, 107.) U skladu sa porukom manifetsacije pripremljene su aktivnosti koje su namijenjene za sve generacije, a posebna pažnja će se ukazati kategorijama na koje je posebno osjetljiv bio i sam Muhammed a.s., a to su djeca i osobe treće životne dobi.

Mevludski programski sadržaji su raznoliki i bit će realizovani tokom cijelog mjeseca rebiul-evvela počevši od 7. oktobra 2021. godine. Bit će održane brojne aktivnosti, uključujući mevlude, predavanja, promocije knjiga, druženja mektebske djece, druženja omladine, posjete različitim institucijama i pojedincima.

Centralna mevludska svečanost za Muftiluk tuzlanski bit će upriličena u Džamiji “Kralj Abdullah” u nedjelju 17. oktobra poslije akšam-namaza.
U okviru manifestacije održat će se mevludske svečanosti u tuzlanskim džematima, kao i omladinski mevlud i centralna mevludska svečanost za žene. U realizaciji aktivnosti bit će, kao i dosada, uključeni svi sektori Medžlisa, poput Mreže mladih, Odjela za brak i porodicu, Odjela za društvenu brigu, za nevladin sektor i Aktiva vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola. Svake godine realizaciju podrži i značajan broj aktivista i volontera Medžlisa Tuzla, a tako će biti i ove godine.

Neke od mevludskih aktivnosti će se realizovati u saradnji sa institucijama Islamske zajednice na ovom području, Behram-begovom medresom, Institutom za društvena i religijska istraživanja, bibliotekom “Behram-beg”, a uz podršku Muftijstva tuzlanskog.