U srijedu, 29. novembra ove godine, u Tuzli je održana promocija knjige „Ulema na Balkanu između dva svjetska rata“. Organizatori promocije su bili Institut za društvena i religijska istraživanja iz Tuzle, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka u Sarajevu i Bosanski kulturni centar TK.

Ova knjiga je zbornik radova regionalne naučne konferencije koja je organizirana prošle godine u Sarajevu, a izdavači su Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka i Udruženje Ilmije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Tokom 20. stoljeća mnogo uleme ostavilo je svoj trag u vjerskom, društvenom i političkom životu. Ovo je naročito bilo vidljivo u međuratnom periodu (1918-1941) kada je došlo do veće javne angažiranosti uleme. Ovaj period je interesantan za razumijevanje historije Bošnjaka, muslimana i Islamske zajednice, kazano je ovom prilikom.

Direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja dr. Šefko Sulejmanović se zahvalio promotorima na predstavljanju ovog vrijednog djela, podsjetivši na važnost čuvanje vrijednosti, kao što to čine svi pojedinci i narodi koji imaju razvijenu svijet o sebi.

– Vrijeme u kojem mi živimo ponekad nam se čini da je najteže vrijeme, međutim i naši prethodnici su imali brige kao što ih i mi imamo. Vidjet ćemo i u ovoj knjizi da je iste brige imala i naša ulema s namjerom da se ovaj svijet učinio što boljim, humanijim, uređenijim i pravednijim, kazao je dr. Sulejmanović.

Direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Ferid Dautović je naglasio važnost pisanja o ulemi koja iza sebe nije ostavila velika pisana djela ali je djelovala među narodom i ostavila trag u našem vremenu.

– O njima malo ko priča i malo je pisanih tragova, a radi se o velikim ljudima po onome što su dali svome narodu, po hizmetu svom džematu. Odlučili smo da istražimo i prikažemo tu našu ulemu i imame koji su se susretali s različitim poteškoćama i problemima ali su ustrajavali u svojoj misiji. Svaka ličnost koja je u ovom djelu obrađena ima posebnu priču, kao što i svaki čovjek ima svoju sudbini, ali ovi ljudi imaju posebnu sudbinu jer su bili prvi u svome džematu i širem okruženju. Oni su bili moralna vertikala na koju su se ugledali i prema njima određivali brojni Bošnjaci, kazao je dr. Dautović, naglasivši da je ovo započeti proces koji treba nastaviti.

Predsjednik Udruženja illmije IZ u BiH Nesib-ef. Hadžić u svome obraćanju je istakao ulogu imama,te je naglasio da je malo pisanog materijala o njihovom radu i djelovanju.

– Teško je procijeniti koji je najteži period za muslimane Bošnjake i imame. Mi smo jako malo pisali o sebi i jako malo poznajemo našu historiju. Vrijeme je da evo na ovakav način, Institut za društvena i religijska istraživanja iz Tuzle, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka u Sarajevu, Udruženje ilmijje, to mijenja, da pišemo istinu o sebi a ne da samo drugi pišu o nama, kazao je predsjednik Hadžić.

Cilj ove publikacije je da predstavi manje istraženu ili neistrženu ulemu na našim prostorima, istakla je urednica zbornika dr. Sumeja Ljevaković-Subašić.

– Ulema je oduvijek među Bošnjacma imala visok društveni položaj. Ulema je uvijek bila bedem u odbrani prava Bošnjaka. Oduvijek su Bošnjaci, kada god se pojavi određeni problem, imali uprte oči u ulemu, imame, muallime, muderisse, muftije. Tako je i danas. U stotinu i pedeset godina Bosna i Hercegovina je prošla kroz različite vlasti, društvena uređenja, nazive država, spočitavan nam je nacionalni identitet, naziv jezika, odnosno činilo se sve da se tradicijska i kulturna baština Bošnjaka ne istražuje. Oduvijek se radilo na tome da se posebnost bošnjačkog identiteta ne naglašava. Zato je jedino Islamska zajednica konstanta, jedina stalna i nepromjenjiva vrijednost kod Bošnjaka od Osmanskog carstva do danas, kazala je dr. Ljevaković-Subašić.

Moderator ove promocije, koja je održana u Bosanskom kulturnom centru TK u Tuzli, bio je Emir Šečić, sekretar Instituta za društvena i religijska istraživanja.