U organizaciji Medžlisa islamske zajednice Tuzla, 5. oktobra, održana je promocija knjige „Stotinu i jedno prisjećanje“ – Tradicija Bošnjaka na području općina Jajce, Jezero i Šipovo, kao i predstavljanje Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka Sarajevo.

Promotori knjige bili su: glavni imam Medžlisa islamske zajednice Jajce Zehrudin-ef. Hadžić, prof, direktorica Instituta dr. Dževada Šuško i publicist i književnik g-din Mehmed Pargan.

Glavni imam Zehrudin-ef. Hadžić istakao je važnost ovog djela, koje su imami radili, važnost očuvanja tradicije i pisane riječi. U toku obraćanja Zehrudin-ef. Hadžić prikazana su dva isječka iz filma „Neki drugi svijet“ (tradicija koju su sačuvali Bošnjaci u Turskoj) i iz dokumentarnog filma u produkciji Medžlisa islamske zajednice Jajce gdje su ispitanici govorili o tradiciji na prostoru Medžlisa Jajce.

Rad i aktivnosti Instituta predstavila je dr. Dževada Šuško, koja je također govorila i o važnosti ovog djela. Knjiga „Stotinu i jedno prisjećanje“ izdata je u saradnji Medžlisa islamske zajednice Jajce i Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka.

Mehmed Pargan naglasio je važnost tradicije, važnost učenja i iščitavanja, kako bi se naši običaju sačuvali od zaborava.

Nakon promocije, prisutnim gostima obratio se dr. Amir Karić koji je iskazao zadovoljstvo što se jedan ovakav projekat promoviše u Tuzli, te je istakao važnost identiteta.

Na samom kraju prisutne goste poselamio je i pozdravio glavni imam Medžlisa islamske zajednice Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović koji je izrazio zadovoljstvo ovom promocijom, zahvalio se gostima i promotorima, te pozvao na saradnju na ovakvim i sličnim projektima u budućnosti.