Naučna monografija “40 bosanskohercegovačkih mushafa” u kojoj su predstavljeni najljepši rukopisi Kur'ana u Bosni i Hercegovini, bit će promovirana 7. marta 2023. godine u Tuzli. Promocija će se održati u Amfiteatru Behram-begove medrese u 16,30 sati.

Promotori su dr. Ćazim Hadžimejlić, dr. Haris Dervišević i dr. Sead Seljubac a moderator je mr. Admir Muratović. Na promociji će se obratiti dr. Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Autori monografije dr. Ćazim Hadžimejlić i dr. Haris Dervišević u ovom djelu su predstavili 40 rukom prepisanih i ukrašenih starih mushafa koji se nalaze u Bosni i Hercegovini.  Monografija, objavljenja na bosanskom i engleskom jeziku, plod je višegodišnjih istraživanja privatnih i institucionalnih zbirki tokom čega je zaključeno da u Bosni i Hercegovini ima približno 1.000 prijepisa Kur’ana iz različitih perioda.

Organizatori promocije ovog vrijednog djela su Muftijstvo tuzlansko, Behram-begova medresa, Institut za društvena i religijska istraživanja, JU Biblioteka „Behram-beg“ i UG „Mesudija“.