U četvrtak, 9. novembra 2023. godine, u punoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, održana je promocija romana Ibrahima Čikića “Danak zaboravu – Genocid u Šahovićima”. Knjiga govori o strašnom zločinu koji je počinjen nad Bošnjacima Šahovića 8. i 9. novembra 1924. godine.

Promotori knjige bili su prof. dr. Mirsad Kunić, prof. dr. Edin Mutapčić, prof. dr. Isat Skenderović i autor Ibrahim Čikić.

Na promociji se obratio muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović koji je istakao važnost ove knjige i poruku kazanu u njenom naslovu.

– Zaborav je opasnost za čovjeka. Čovjek zaboravi Boga, zaboravi istinu te utone u samozaborav i zaboravi ono na čemu počiva njegova opstojnost. Fizička opstojnost svakoga ko je rođen u ovoj zemlji počiva na opstojnosti naše domovine Bosne i Hercegovine. Ovaj roman je prožet porukama o duhovnoj i fizičkoj opstojnosti. Svima nam je privilegija da upoznamo autora ove knjige, hrabrog čovjeka uzdignutog čela, koji je imao snage da napiše roman o Šahovićima i genocidu nad Bošnjacima koji je počinjen prije tačno 99 godina. Sloboda je velika blagodat, iskoristimo je – kazao je muftija Fazlović. Ukazao je na važnost duboke svijest o sebi i svome narodu te odgovornosti za sadašnjost i budućnost.

Bošnjaci nisu u stanju da sačuvaju istinu, kazao je autor Čikić, da sačuvaju od zaborava najtragičnije događaje sa svim elementima genocida.

– Noćima nisam mogao spavati, jer sam razmišljao kako bih mogao dati svoj doprinos da se ta zla iz prošlosti više nikada ne ponove u budućnosti. Zato sam napisao ovu knjigu. Ovaj genocid se desio 1924. godine kada je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca bila u miru, nije bilo nikakvih sukoba, nikakvih etničkih trzavica, razmirica. Ali oni su to brižljivo planirali, kralj Aleksandar sa svojom svitom, planirali su da ubiju Boška Boškovića, tadašnjeg načelnika Kolašinskog okruga i da taj momenat iskoriste kako bi optužili našeg glasovitog Huseina Boškovića i Jusufa Mehonjića koji su u tom periodu, pouzdano se zna, bili u Skadru – kazao je autor knjige Čikić.

Prema određenim dokumentima, ubijeno je 1.200 muslimana, a nakon tog događaja Bošnjaci više ne žive u ovom kraju.

Prof.dr. Skenderović je kazao da autor pisanjem ovog romana daje puni doprinos izmjeni stanja svog naroda kako se ne bi desio novi genocid.

– Sandžak i Bošnjaci u njemu i danas žive posljedice tog genocida i svih drugih. Svaka nova knjiga bošnjačke književnosti koja tematizira stradanje Bošnjaka ima izuzetan značaj, a značaj je veći kada znamo za napor Ibrahima Čikića da navedena tema ne bude zatvorena u okviru bošnjačke književnosti. Autor je isprovocirao pisce da pišu o stradanjima Bošnjaka. Zločin koji se desio u Šahovićima u mirnodopskom periodu predstavlja tamni period crnogorske historije. Autor nam predstavlja progon Bošnjaka, ne u ratnim prilikama, nego onaj koji je dobro osmišljen i proveden u miru, uz aminovanje vlasti, a sve radi materijalne dobiti i uticaja raznih ideologija – kazao je Skenderović.

Bošnjaci su narod koji je doživio bezbroj tragedija u zadnjih nekoliko stoljeća, kazao je prof. dr. Mutapčić, ali teško je naći ovako tragičnu kao što je ova u Šahovićima.

– Zamislite vrijeme, ovakvo kao što i mi danas živimo, dogodi se neki incident. Pokaže se da to nema veze sa Bošnjacima, ali ona militantna govorništva koja pozivaju na osvetu nad Turcima, stalno nam pripisujući taj naziv, kreću u pokolj u jednoj civiliziranoj državi, šest godina poslije završetka rata sa uspostavljenim državnim aparatom. Sve staje na 48 sati. I događaju se najstrašniji mogući zločini – istaknuo je dr. Mutapčić.

Treći promotor prof. dr. Mirsad Kunić je naglasio da treba govoriti o zločinima nad Bošnajcima, jer njih nije malo.

– Tim prije i tim više što smo konačno dočekali slobodu govora i pisanja. Znamo o periodima iz bliže prošlosti kada se nije smjelo o tome govoriti niti pisati. No jedan narod je imao tu privilegiju, a Bošnjacima je prošlost bila zabranjena, oduzeto im je pravo da imaju svoju prošlost. Treba iskoristiti ovo vrijeme slobode govora i pisanja, bojim se da neće dugo trajati – kazao je prof. Kunić.

Osim što je ovom knjigom svojoj duši dao oduška, rekao je prof. Kunić, i čitaocima daje priliku da dio tog kolektivnog tereta osvijeste u sebi i olakšaju svoje bivanje.

– Mislim da još uvijek živimo u vremenu borbe za interpretaciju, a Bošnjaci u toj borbi moraju iskoristiti svoju priliku i sumirati sve zločine počinjene nad njima. Bojim se da idemo ka vremenu redukcije slobode govora i pisanje, štaviše ka vremenu zabrane pamćenja što bi bio povratak u prošlost – kazao je dr. Kunić.

Promociju je moderirao književnik Sead Husić.