Promocija knjige „Dnevnik imama“ autora Abdulah-ef. Smajlovića održana je u utorak 30. novembra 2021. godine u amfiteatru Behram-begove medrese. Organizatori ovog događaja bili su Medžlis Islamske zajednice Tuzla, Institut za društvena i religijska istraživanja i Behram-begova medresa u Tuzli, pod pokroviteljstvom Muftijstva tuzlanskog.

Promociji su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Ismail-ef. Smajlović, glavni imami, direktori ustanova Islamske zajednice u Tuzli, predsjednici izvršnih odbora medžlisa, porodica Abdulah-ef. Smajlovića i brojne džematlije.

Muftija Fazlović je ovom prilikom istakao važnost pisanja te poseban značaj koji imaju bilješke imama jer imami imaju šta kazati i napisati. Imami su najbolji poznavaoci života našeg naroda, poručio je muftija Fazlović.

Direktor Smajlović je govorio o porodičnom okruženju u kojem je odrastao Abdulah-ef. te je istakao važnost životnog koncepta koji se temelji na načelima islama i porodičnog života u kojem se zna mjesto svih članova porodice, a o čemu piše i Abdulah-ef. Smajlović.

Na promociji su o ovoj vrijednoj knjizi govorili dr. Mirsad Kunić, redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli, dr. Šefko Sulejmanović,direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja u Tuzli i autor Abdulah-ef. Smajlović, a u ime izdavača obratio se glavni imam MIZ Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Abdulah-ef. je imam u penziji koji je veoma predano i precizno vodio dnevnik od početka Agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine. Njegov rukopis u nekoliko sveski, uz stručnu i kompetentnu obradu, smješten je između korica knjige „Dnevnik imama“. Ova knjiga je hronika jednog vremena. Svojim sadržajem obuhvata najautentičnija svjedočenja o životu, zločinima počinjenim nad bosanskim muslimanima u prethodnih nekoliko decenija na području cijele Bosne i Hercegovine s posebnim osvrtom na Bosansko Podrinje. Štampanje knjige podržali su Muftijstvo tuzlansko, Uprava za vjerske poslove Rijaseta i Udruženje ilmije.

Uvodno ašere i kasidu, na promociji ove knjige u Tuzli, proučio je Nihad-ef. Ibrišević, imam u tuzlanskom džematu Šići. Prigodnu kasidu proučili su i članovi hora Behram-begove medrese. Moderator promocije bio je Emir Šečić, sekretar Instituta za društvena i religijska istraživanja.