U Centru za mlade Tušanj, 31. maja 2023. godine, upriličena je promocija knjige ”Islam i muslimani bužimskog kraja” autora Amira Sijamhodžića.

Organizator sinošnje promocije u Tuzli bio je Medžlis Islamske zajednice Tuzla u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Bužim, Institutom za društvena i religijska istraživanja i JU Specijalnom bibliotekom „Behram-beg“.

O knjizi koja govori o dolasku islama na prostoru bužimskog kraja, te prati organiziranje vjerskog života muslimana na tom prostoru od davnina sve do sadašnjosti govorili su doc. dr. Šefko Sulejmanović, hfz. dr. Rifet Šahinović i autor Amir Sijamhodžić, prof.  Prigodnim obraćanjima prisutnima se se obratili predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Bužim Enis Veladžić i predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Tuzla prof. dr. Amir Karić. Moderator promocije bio je mr. Admir Muratović, direktor biblioteke „Behram-beg“.

Promotori su istakli važnost Monografije, pohvalno govoreći o onome što ona sadrži, uz čestitke autoru, ali i Medžlisu Bužim i Bošnjačkoj zajednici kulture “Preporod” Bužim kao izdavačima.

Monografija sa Predgovorom, Uvodom i Zaključkom sadrži 19 cjelina. Svako od tih poglavlja sadrži činjenice o viševjekovnoj prisutnosti Bošnjaka na bužimskim prostorima te njihovom identitetu, kulturi i tradiciji. Monografija sadrži relevantne činjenice iz arhiva i literature, posebno kod onih poglavlja naslonjenih na historiju islama na ovim prostorima, detaljno objašnjavajući svaku nedoumicu kada su u pitanju godine nastanka džemata, biografije pojedinaca ili neke karakteristike džamija i mekteba. Monografija nudi informacije iz prošlosti onakve kakve su bile, bilo pozitivne ili negativne.

Ova knjiga je nastala na bazi širokog opusa arhivske, bibliografske i usmenopredajne građe, ali i stotina fotografija, od kojih su mnoge od antologijskog značaja.

Govoreći o ovom izdanju autor Sijamhodžić naglasio je da je monografija nastala u kratkom roku i to istražujući arhiv Gazi Husrev-begove biblioteke, i neke druge arhive i institute. Monografija je rezultat dokumenata koji su sakupljeni u Gazi Husrev-begovoj biblioteci na bazi širokog opusa arhivske, bibliografske i usmene građe, ali i stotine fotografija, od kojih su mnoge antologijskog značaja.

-Neka ova knjiga i sve korisne knjige, i neka ovo djelo i kao sva naša dobra djela svijetle vjekovima i griju i svoje i svakoga – poručio je autor Sijamhodžić.

Promocija u Tuzli dio je ovogodišnjeg Medžlisovog programa obilježavanja Dana džamija.