Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović čestitao je izdavačima na vrijednom poduhvatu. „Ova knjiga pokazuje da tesavvuf može biti dostatan da ukaže na smisao nauke, psihologije, psihoanalize, pedagogije i drugih nauka“, istakao je muftija Fazlović

Promocija knjige “Oslobađanje od sebe: Sufizam, meditacija i psihoterapija”, autora dr. Muhameda Šafija, održana je u četvrtak 12.5. ove godine u Bosanskom kulturnom centru TK.

O knjizi su govorili dr. Izet Pajević, dr. Mevludin Hasanović, dr.Mirsad Kunić i dr.Sead Seljubac.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović čestitao je izdavačima na vrijednom poduhvatu. „Ova knjiga pokazuje da tesavvuf može biti dostatan da ukaže na smisao nauke, psihologije, psihoanalize, pedagogije i drugih nauka“, istakao je muftija Fazlović.

Knjigu je s engleskog jezika prevela dr. Amra Delić a izdavač je Klinika za psihijatriju, Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Udruženje psihijatara Tuzlanskog kantona.

U prvom poglavlju knjige autor upoređuje sufijsko gledište na strukturu ličnosti s onim u ego psihologiji, a u drugom poglavlju ulogu duhovnog učitelja (pira) upoređuje s ulogom terapeuta. Naredna tri poglavlja istražuju meditaciju – najvećim dijelom po osnovu psihofizioloških studija praktikanata transcendentalne meditacije, zena, joge i sufizma, te sufijski koncept fenā koji se prevodi kao „oslobađanje od sebstva“. 

U šestom poglavlju nalazimo tvrdnje da prva tri stupnja sufijskoga puta odgovaraju fazama čovjekovog razvoja u ego psihologiji. Zadovoljan što je ukazao na „nevjerovatne sličnosti između sufizma i ego psihologije“, autor nastavlja sa zadnjim poglavljem opisujući četiri dalja stupnja razvoja u sufizmu, a za koja u zapadnoj psihologiji ne nalazimo paralele.
On se nada da će pokazati da „ako postoji tako mnogo sličnosti u ranim fazama integracije ličnosti, možda postoje uporedne i više faze razvoja koje zapadna psihologija još uvijek nije otkrila.“