U petak, 7. jula 2023. godine u Tuzli upriličena je promocija knjige „Ostani što jesi“ autora Safeta Alića.

O knjizi koja je nastala na osnovu činjenica iz života autora obojenim ratom i genocidom govorili su dr. hfz. Saudin-ef. Gobeljić, književnik Mehmed Pargan i autor Safet Alić.

Tokom promocije prigodnom besjedom obratio se muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

– Safet je veliki borac na dunjalučkoj stazi i u svim fazama svoga života postigao je mnogo. Riječ je o odvažnom Bošnjaku iz Srebrenice, o vrijednom i dobrom čovjeku iz Sućeske, Žutice. Vrlo je komunikativan i mnogo vrijednih ljudi je povezano s njim. A Allah okuplja i ujedinjuje ljudska srca. Ovo što smo večeras čuli poticajno je jer se ovih dana pripremamo da obilježimo 28. godišnjicu genocida i da obavimo kolektivnu dženazu u Potočarima. Posebno je važno da za desetine hiljada Srebreničana Srebrenica bude na onom mjestu na kojem treba da bude. To je primarno i Safet može biti primjer Srebreničanima, Podrinjcima i svima nama. Svi ćemo koliko god budemo mogli snažnije i odgovornije obavljati svoje dužnosti u Srebrenici, kazao je muftija Fazlović.

Na početku se riječima zahvale u ime organizatora obratio glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović. Hafiz Huskanović je iskazao zahvalnost svima koji, zajedno s Medžlisom Tuzla, daju doprinos i uzimaju učešće u programu “11. juli u Tuzli”, u okviru kojeg je i priređena ova promocija, a koji za cilj ima da se kontinuirano njeguje kultura sjećanja na počinjeni genocid nad Bošnjacima.

Promotori su tokom govora o knjizi istakli da je priča koju autor donosi kroz ovaj roman ono što je bilo i što se neminovno zbilo i što je polučilo da dijete koje je preživjelo genocid u Srebrenici, iz te iste životne doline, uspije i dospije na vrhove sa kojih sada drugačije razumijeva darove života.

Dr. hafiz Saudin-ef. Gobeljić ističe da ovo izvanredno štivo, i u pogledu sadržaja ali i u pogledu načina pripovijedanja, zaslužuje da bude među nama i sa nama te nas jednako toliko zadužuje da na život gledamo kroz prizmu davno izrečene mudrosti – da nas kao misleća bića određuje naša percepcija datih okolnosti, a da često toga nismo ni svjesni. Ovo je priča o istrajanosti i spremnosti da se ide naprijed, ostajući dosljedan onome što se jeste.

Književnik Pargan je podrcrtao da je ovo književno djelo ono koje će istinu o kojoj se u njemu govori nositi širom svijeta, te da knjige čuvaju iskustva koja su nam važna za dalje korake na polju kulturne diplomatije i njegovanja sjećanja.

Promocija je uprličena u okviru programa „11. juli u Tuzli“. Organizator programa je Medžlis Islamske zajednice Tuzla. Aktivnosti ovogodišnjeg programa se realizuju u saradnji s Institutom za društvena i religijska istraživanja, Koordinacijom boračkih organizacija Grada Tuzla, Narodnim pozorištem Tuzla, BZK „Preporod“ Tuzla, JU Specijalnom bibliotekom „Behram-beg“ i Centrom za multidisciplinarna istraživanja.

Program „11. juli u Tuzli“ se realizuje uz podršku Muftijstva tuzlanskog i Grada Tuzla.