U Behram-begovoj medresi u Tuzli u ponedjeljak 22. novembra 2021. godine promovirane su dvije knjige Edhem-ef. Čamdžića, bivšeg banjalučkog muftije.

O knjigama „S Ferhadijom povratak, sigurnost i opstanak“ i „Naš Doboj“ govorili su direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Ključ Ermin-ef. Vučkić.

U svome obraćanju muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je kazao da dugo poznaju muftiju Čamdžića i da ga pamti kao čovjeka koji je uvijek s ljudima i među svojim džematlijama.

“Njegov najveći i sudbonosni zalog je da bude s Bošnjacima u svakom džematu na području Muftiluka banjalučkog. Muftija Čamdžić ima posebno mjesto kod Bošnjaka. On ima lahku i jednostavnu riječ, te potvrdu u svom životnom djelu. Znak da su ljudi ispravno radili tokom svog radnog vijeka je u tome da i poslije njih teče dobro i napredak”, kazao je muftija Fazlović.

Muftija Edhem-ef. Čamdžić se zahvalio organizatorima na ovoj promociji te je, između ostalog, kazao kako među Bošnjacima danas hara sindrom zaborava. Istakao je da je važno svakodnevno bilježiti događaje, te da se mora čuvati identitet, dostojanstvo, autoritet i djelo ljudi. Posebno je istakao velika djela rahmetli Alije Izetbegovića i uvaženog reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića.

„S Ferhadijom povratak, sigurnost i opstanak“ je opsežna knjiga muftije Čamdžića koja sadrži njegove dnevničke zapise, te brojne fotografije, dokumente i ilustracije, posebno one nastale tokom njegovog učešće u obnovi džamije Ferhadije u Banjoj Luci.

Knjiga “Naš Doboj” je svojevrsna monografija u kojoj muftija Čamdžić, na preko 500 stranica, iznosi mnoštvo historijskih podataka koji se odnose na historiju Bošnjaka, organizaciju vjerskog života, događaje i znamenite ličnosti Doboja i okoline.