U srijedu, 15. novembra 2023. godine, u organizaciji Instituta za društvena i religijska istraživanja, Medžlisa Islamske zajednice Tuzla i Bosanskog kulturnog centra TK,  upriličena je promocija knjige “Savremena politika na Bliskom istoku” autorice Beverley Milton-Edwards.

Knjigu su sa engleskog jezika preveli mr. Armin Šuvalić i dr.sc. Saudin Gobeljić.

O djelu, koje nudi opći uvid u savremenu politiku Bliskog istoka, govorili su prof. dr. Amir Karić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Mensur Husić, profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli i dr. hfz. Saudin Gobeljić, jedan od prevodilaca ove knjige.

U ime organizatora prigodnim riječima se obratio glavni imam Medžlisa Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Knjiga “Savremena politika na Bliskom istoku”  nas uvodi u najsloženija regionalna pitanja Bliskog istoka, te kroz niz studija slučaja omogućava njihovo jednostavnije razumijevanje. Knjiga nudi sveobuhvatan uvid u složenu geopolitičku situaciju regije razmatrajući niz pitanja od političke ekonomije, političkog islama, uloge etniciteta do Arapskog proljeća. Posebna pažnja posvećuje se ulozi ključnih vanjskih aktera poput Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i Rusije u regionalnim geopolitičkim kretanjima. Ova knjiga je obavezno štivo za sve koji imaju interes za razumijevanje Bliskog istoka i savremene globalne geopolitike.

Promotori su se tokom govora o knjizi dotakli i aktuelne situacije na Bliskom istoku, istakavši kako ova knjiga pojašnjava i detaljno opisuje cjelokupni razvoj situacije na tom području.

Knjiga je iz štampe izašla 2022. godine u izdanju Instituta za društvena i religijska istraživanja i Asocijacije Proaktiva, Tuzla.

Moderator promocije bio je Emir Šečić, sekretar Instituta za društvena i religijska istraživanja.