Promocija Monografije Gazi Husrev-begove biblioteke, u utorak 27. februara, održana je u amfiteatru Behram-begove medrese u Tuzli. Monografija je izdata u povodu 480 godina postojanja i djelovanja ove kulturne institucije.

Muftija Vahid-ef. Fazlović je istakao da je Gazi Husrev-begova biblioteka naše istinsko kulturno dobro. Ona govori o velikim ljudima ove zemlje i brojnim uspješnim generacijama Bosne i Hercegovine i ovog dijela svijeta.

Biblioteka je osnovana 1537. godine i najstarija je biblioteka na ovim prostorima. Od vremena njenog osnivanja pa do danas ona je čuvar pamćenja Bošnjaka, kaže mr. Osman Lavić, direktor Biblioteke. Tekstovi Monografije pružaju uvid u riznice rukopisne i druge bibliotečke građe, te u događaje, aktivnosti, procese i ljude, koji su radeći zajedno na očuvanju i razvoju pisanog blaga Gazi Husrev-begove biblioteke postali dio njene bogate historije.

Biblioteka, svojim fondovima, svjedoči kako je čovjek ovih krajeva stoljećima bio zainteresiran za knjige, volio knjige i brinuo njima, kazao je dr. Ismet Bušatlić.

Oni koji se upoznaju sa sadržajem ove Monografije biti će svjesniji činjenice da je Gazi Hurev-begova biblioteka u Sarajevu jedan od simbola opstojnosti identiteta muslimana, Bošnjaka, ali i ukupne duhovnosti, kulture i tradicije Bosne i Hercegovine i njenih ljudi, kazao je dr. Adnan Jahić, koji je govorio i o arhivskim fondovima Biblioteke.

Dr. Hilmo Neimarlija ističe kako je ova Monografija veoma vrijedno dijelo u kojem je prikazano 480 godina rada i djelovanja Biblioteke, a u te godine utkano je nastajanje, bilježenje, prepisivanje, ukrašavanje i korištenje knjiga, među kojima su zapisi vrhunskih intelektualaca, pisaca i mislilaca.

Promociju u Tuzli su, uz podršku Muftijstva tuzlanskog, organizovali Gazi Husrev-begova biblioteka, Behram-begova medresa i JU Specijalna biblioteka „Behram-beg“.