U Vlasenici je danas obilježena 31. godišnjica zatvaranja zloglasnog logora Sušica. Obilježavanje tužne godišnjice počelo je Maršom mira koji je krenuo od Turalića kod Kladnja, a završio ispred nekadašnjeg logora Sušica.

U Vlasenici je u proljeće i ljeto 1992. ubijeno oko 2.500 civila Bošnjaka. Za zločine pravomoćno su osuđeni Dragan Nikolić Jenki, Predrag Bastah Car i Goran Višković Vjetar. Trenutno se u Sudu BiH sudi Manetu Đuriću, Radenku Staniću, Goranu Gariću i Miroslavu Kraljeviću, koji je aktuelni načelnik Opštine.

Ispred logora Sušica danas je održan vjerski program, a predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Vlasenica  Zajim Mahmutović je upozorio na pojavu odustajanja od svjedočenja.

– Zabrinjava nas što je u posljednje vrijeme veliki broj svjedoka odustao od svjedočenja. Pretpostavljamo da je to zbog prijetnji i ucjena. Nije to dobro za istinu i pravdu jer se istina o zločinima mora saznati – kaže Mahmutović.

U logoru Sušica bio je Hakija Hurić, koji je na tom mjestu tuge i boli posljednji put vidio svog 16-godišnjeg sina Jasmina.

-Nismo ga ni do danas pronašli. Bio je to jedan užas. Svakodnevna ubijanja, premlaćivanja, silovanja… U logoru Sušica i drugim logorima proveo sam 420 dana. Vratio sam se u Vlasenicu i tu živim sa suprugom. Boli me što svjedoci odustaju od svjedočenja pred Sudom BiH, a svi znamo kroz šta smo sve prošli – kaže Hakija Hurić.

Nakon vjerskog programa učesnici Marša mira su prolaskom kroz grad posjetili  šehidsko mezarj Rakita.