Institut za društvena i religijska istraživanja iz Tuzle i JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa TK, uz podršku Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Islamske zajednice Živinice, organizirali su izložbu pod nazivom “Berati o postavljenju imama i mujezina na području Zvorničkog sandžaka”.

Autori izložbe su doc. dr. Šefko Sulejmanović i mr. sc. Kemal Nurkić a svečano je otvorena u petak, 19. maja 2023. godine, u Muzeju Džebarske džamije u Živinicama.

Izložbu je otvorio izaslanik muftije tuzlanskog dr. Mensur-ef. Husić a u ime domaćina prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa IZ Živinice Sedin-ef. Karić. O izložbi su govorili autori dr. Sulejmanović i mr. Nurkić. Moderator je bio Emir Šečić a u programu je nastupio Hor Bir Bošnjak.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici lokalne vlasti, direktori kulturnih ustanova na području Tuzlanskog kantona, univerzitetski profesori, glavni imami, imami i džematlije Džebara i okolnih mjesta.

Izložba obuhvata devetnaest panoa na kojima je predstavljeno petnaest berata o postavljenju imama i mujezina u najstarijim džamijama na području Zvorničkog sandžaka. Mnoge od tih džamija su spomenici kulture, dok nekoliko njih danas ne postoji jer su porušene u proteklim turbulentnim vremenima. Svi berati su pronađeni u Državnom arhivu Republike Turske u Istanbulu. Prevedeni su na bosanski jezik i prvi put su predstavljeni bosansko-hercegovačkoj javnosti.

Organizatori su ovu izložbu priredili povodom Međunarodnog Dana spomenika i spomeničkih cjelina te povodom Dana džamija.