Na XXVIII federalnom takmičenju iz fizike koje je održano u subotu, 27.4.2024. godine u Sarajevu, učenici Behram-begove medrese zauzeli su prvo ekipno mjesto.

Prvo mjesto iz oblasti B (Elektromagnetne oscilacije i talasi) osvojila je hafiza Lejla Baturić, drugo mjesto iz oblasti D (cjelokupna fizika) osvojio je Husein Jašić, sedmo mjesto je osvojio Hamza Osmanović, a jedanaesto Harun Ahmić iz oblasti Mehanika i termodinamika.

Organizatori takmičenja bili su Prirodno-matematički fakultet i Društvo fizičara u FBiH, a predstavnici Behram-begove medrese su na prethodno održanom kantonalnom takmičenju pokazali najbolji rezultat.

– Na Federalnom takmičenju je učestvovalo 105 učenika iz cijele Federacije Bosne i Hercegovine. Naši vrijedni fizičari su zadržali titulu federalnog šampiona. Lejla i Husein će našu medresu predstavljati na Državnom takmičenju (BH Olimpijada iz fizike) koje će biti održano 11. maja na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu – kaže Dino Ćorović, profesor fizike u Behrm-begovoj medresi, koji je učenike pripremao za takmičenje.

Učenici vrijedno nastavljaju pripreme za državno takmičenje koje će delegirati ekipu za Svjetsku olimpijadu iz fizike koja će biti održana ove godine u Iranu.

– Ako Bog da cilj nam je da budemo dio ove ekipe. Naši uspjesi u fizici su rezultat kontinuiranog rada tokom godina. Cilj nam je ne samo trenutno pokazati znanje, već prepoznati talente i usmjeriti ih putevima utemeljenim na znanju – kaže profesor Ćorović.

Učenici i učenice Behram-begove medrese postižu zapažene rezultate i na drugim takmičenjima: Takmičenja – Behram-begova medresa u Tuzli (bbm.edu.ba)