U petak 08. decembra gosti tradicionalne manifestacije MIZ Sarajevo pod nazivom Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah” bili su učenici i učenice “Behram-begove medrese” iz Tuzle. Veliki broj prisutnih imalo je čast i priliku pogledati i doživjeti premijerno izvođenje dramskog prikaza o Behram-begu i njegovoj medresi pod nazivom “Behram-beg” u izvedbi Dramske sekcije Behram-begove medrese. U programu su učestvovali Hor i Recitatorska sekcija ove medrese. Scenario i režiju za ovu predstavu potpisuje profesorica Emina Hatunić, dok su učenike za ovaj nastup također pripremali profesori hfz. Nedžad Vehabović i Mevludin Hajdarhodžić.

Na samom početku učenik Behram-begove medrese Harun Mešanović, ovu je večer u prepunom Domu Oružanih snaga BiH otvorio sa učenjem odlomka iz Časnog Kur’ana, nakon čega se prisutnima obratio direktor “Behram-begove medrese” mr. Ahmed Hatunić, koji je u kratkim crtama predstavio ovu najstariju odgojno-obrazovnu ustanovu u sjeveroistočnoj Bosni i jednu od najboljih srednjih škola u našoj državi. Direktor Hatunić se također zahvalio MIZ Sarajevo na pozivu za učešće u ovako značajnoj manifestaciji.

U dramskom prikazu “Behram-beg” učesnici su prisutnima predstavili lik i djelo Behram-bega, osnivača istoimene medrese, kao i sve one lijepe ali i teške trenutke kroz koje je prolazila ova ustanova kroz vrijeme. Nakon nastupa učenika, članova Dramske, Horske i Recitatorske sekcije, koji je prekidan u nekoliko navrata velikim aplauzima, bilo je jasno zašto su izvođači, iako su amateri, u proteklom periodu osvajali brojne nagrade na raznim manifestacijama i festivalima, poput Festivala srednjoškolskog dramskog stvaralaštva u Bosni i Hercegovini, ali i drugih nastupa školskog, gradskog, kantonalnog i državnog karaktera.

Glavni imam dr. Ferid Dautović je naglasio kako MIZ Sarajevo ima izvrsnu saradnju sa našim medresama koje svake godine uključuje u ovu Manifestaciju i daje im priliku da se predstave u najboljem svjetlu, a publici pruža izvrsnu priliku da nauče sve ono što je važno za bh. medrese, njihove osnivače i njihov rad općenito. Dr. Dautović se zahvalio učenicama i učenicima “Behram-begove medrese” na premijernom izvođenju dramskog prikaza o Behram-begu, osnivaču ove značajne odgojno-obrazovne stanove, upravo u okviru ove Manifestacije nakon čega je direktoru mr. Hatuniću uručio prigodan poklon u znak sjećanja na ovu prelijepu večer i učešće na 13-toj manifestaciji Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah”.

Ovoj izvedbi učenika i učenica “Behram-begove medrese” prisustvovali su direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta g. Zejnil Rebihić, šef Odjela za osnovno i srednje obrazovanje u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH Seid ef. Eminović, sekretar muftijstva sarajevskog Rijad ef. Delić, prof. dr. Almir Fatić, glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid Dautović, zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama Elvedin ef. Klisura, direktor medrese “Osman ef. Redžović ” mr. Dženan Handžić, pomoćnik direktora “Gazi Husrev-begove medrese” mr. Dževad Pleh, brigadni imam Haris ef. Hadžić i veliki broj publike.

(www.medzlis-sa.ba)

1/10