U petak, 9. decembra, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack uručila je nagrade pobjednicima video takmičenja “Stvaram promjenu, #suzbijamkorupciju”.

Pobjednicima takmičenja, Amini Hodžić iz sarajevske Gimnazije Dobrinja i Žarki Plaiću iz Srednje medicinske škole Banja Luke uručeni su po iPhone 7, drugoplasiranim Adelu Nikšiću i Ameru Šehiću iz Srednje zubotehničke škole Sarajevo po iPad Air 2 i trećeplasiranim Velidu Hatiću i Elminu Brguljaševiću iz Behram-begove medrese Tuzla po iPad mini.

Ovom prilikom, ambasadorica Cormack istakla je da je problem korupcije težak i komplikovan u svakom društvu i da, između ostalih, mladi i kreativni ljudi, poput pobjednika ovog takmičenja svojim angažmanom mogu spriječiti korupciju i učiniti Bosnu i Hercegovinu boljim mjestom za življenje.

Ambasadorica je pohvalila kreativnost, promišljenost i pozitivan pristup pobjedničkih videa i istakla da je među 117 odličnih videa koji su primljeni bilo zaista teško izabrati pobjednike.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država organizirala je takmičenje za srednjoškolce iz cijele Bosne i Hercegovine, a povodom obilježavanja Sedmice borbe protiv korupcije. Učenici su imali zadatak kreirati inovativan i originalan video u trajanju od 90 sekundi na temu „Šta je mogu uraditi da se borim protiv korupcije u svom svakodnevnom životu, školi i zajednici?“

bbm us 160

(Novinska agencija Patria – nap.ba)