U petak i subotu (1. i 2. septembra 2023. godine) u Tuzli i Srebrenici su boravili učenici i učenice svih četiri razreda Medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” iz Banje Luke. S njima su bili direktor medrese Muris Spahić, profesori i odgajatelji.

Gostima su se u Behram-begovoj medresi obratili muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović i direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić. Nakon druženja i obilaska kompleksa Behram-begove medrese učenici su obišli i znamenitosti Tuzle.

U subotu su posjetili Memorijalni centar u Potočarima gdje su ih dočekali Damir-ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica i Ahmo Mehmedović, kustos Memorijalnog centra. Nakon obilaska Memorijalnog centra, na musalli u Potočarima su obavili namaz i proučili Jasini-šerif i Fatihu pred duše šehida.

Medresa Reis Ibrahim-ef. Maglajlić počela je s radom 2020. godine i ove godine iznjedrit će prvu generaciju maturanata. Nastava u banjolučkoj medresi reaktivirana je osamdeset godina nakon zatvaranja zadnje medrese u ovom gradu, koje se desilo tokom Drugog svjetskog rata.