Prošle sedmice u organizaciji Muftijstva tuzlanskog realizovan je Edukativni kamp za srednjoškolce iz Vlasenice i Bratunca. Suorganizator kampa je Behram-begova medresa kao i medžlisi Vlasenica i Bratunac, a u programu je učestvovalo 45 srednjoškolaca iz ova dva podrinjska grada.

– Projekat organizacije Edukativnog kampa za djecu iz Podrinja duže vremena je bio u planu. Ove godine smo se prvenstveno fokusirali na djecu sa područja Medžlisa Vlasenica, a djelomično i iz Bratunca. Vlasenica nam je bila u fokusu jer su izazovi sa kojima se povratnici na tom području suočavaju teški i složeni, a takvo stanje posebno pogađa djecu. Ovim edukativnim kampom smo ih htjeli ohrabriti, ali i nagraditi za uspjehe u prošloj školskoj godini. Kamp je bio edukativnog i rekreativnog karaktera. Također su organizirane posjete Srebreniku i Brčkom gdje su učesnici kampa posjetili kulturno-historijske znamenitosti, te jednodnevni izlet u mektebski centar u Kalesiji – kaže za Preporod.info mr. Ahmed Omerović, koordinator projekta.

Ovi projekti potrebni su djeci iz Podrinja. Ove godine su to bili učenici iz dva medžlisa, govori Omerović, a u narednom periodu se to može proširiti na ostale medžlise u Podrinju.

Važno je naglasiti da je ovaj projekat usko koordiniran sa Mrežom mladih Muftijstva tuzlanskog. Upravo ova mreža je u augustu, podsjeća Omerović, organizirala nekoliko kampova sa učesnicima iz drugih područja Bosne i Hercegovine.

– Mreža mladih je jedan od mehanizama da učenike iz bosanskog Podrinja uvežemo sa vršnjacima iz cijele Bosne i Hercegovine. To je omladina koja učestvuje u mnogim aktivnostima svojih džemata i snažno su zainteresirani za djelovanje unutar Mreže mladih Islamske zajednice. Dozvolite mi da ovdje istaknem da Mreža mladih Muftijstva tuzlanskog, kojom rukovodi hafiz Abdullah Kapo, kontinuirano realizira mnogobrojne projekte. Projekti koje Mreža mladih realizira imaju za cilj da u moralnom smislu oblikuju našu omladinu s obzirom da je u današnjem globaliziranom svijetu mnoštvo svjetonazora u ponudi – govori Omerović.

Početkom ove godine Omerović je imenovan za koordinatora za nevladine organizacije Muftijstva tuzlanskog. Ističe da je to pozicija prema kojoj osjeća veliku odgovornost te da je važno u ovom polju nastaviti praviti dobre rezultate.

– Saradnja Islamske zajednice sa nevladinim organizacijama temelji se na općim aktima Islamske zajednice, a posebno “Platforme o saradnji Islamske zajednice sa organizacijama islamskog određenja koje djeluju u Bosni i Hercegovini” od 30. decembra 2013. godine. Na području našeg muftijstva djeluju mnoge organizacije sa kojima imamo dugogodišnju uspješnu saradnju. To su organizacije koje poštuju principe proklamovane u pometnutoj Platformi i koje razumiju nadležnosti Islamske zajednice. Sa tim organizacijama Muftijstvo tuzlansko i medžlisi su realizirali mnogobrojne projekte u proteklom periodu, a od kojih koristi imaju svi građani koji žive na tom području – ističe Omerović.

Ako pođemo od pretpostavke, naglašava Omerović, da su u nevladinim organizacijama entuzijasti koji imaju za cilj da dobrovoljno realiziraju aktivnosti u određenoj sferi društva koja je kompatibilna sa djelovanjem Islamske zajednice, onda je saradnje sigurno dobrodošla.

– Mnogobrojni projekti su već realizirani, oni koje smo započeli u narednom periodu ćemo završiti. Također, postoje dogovori da ćemo na jesen realizirati nove projekte. Ovom prilikom se i javno zahvaljujem svim nevladinim organizacijama koje sa nama sarađuju – kaže na kraju Omerović.

(Alem Dedić/Preporod.info)