U Bangkoku (Tajland) u periodu od 02. do 03. decembra 2023. godine održan je međunarodni skup “Thailand Halal Assembly 2023”.

Organizator ovog događaja bio je Halal naučni centar Chulalongkorn univerziteta (HSC-CU) iz Bangkoka u suradnji sa Institutom za halal standarde Tajlanda i Research Synergy Foundation (RSF) kao i drugim domaćim i međunarodnim institucijama i ustanovama.

Thailand Halal Assembly se sastojao od tri povezana događaja: Međunarodne halal naučne i tehnološke konferencije (IHSATEC), 16. poslovnih susreta nauke i biznisa (HASIB) i 9. međunarodne konvencije o halal standardima i certifikaciji (IHSAAC).

Predstavnici Agencije za certificiranje halal kvalitete, dr. Damir Alihodžić, direktor i Kemal Sejranić iz odjela za halal certificiranje i analize uzeli su učešće u navedenim skupovima.

U okviru programa 16. poslovnih susreta nauke i biznisa, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete, dr. Damir Alihodžić, predstavio je naučni rad o temi “Pouzdanost brzih testova za otkrivanje specifičnih haram sastojaka u proizvodima”.

Ovogodišnjem skupu prisustvovlo je blizu 400 učesnika i predstavnika halal certifikacijskih i akreditacijskih tijela, ekperta, naučnika, stručnjaka, studenta i drugih aktera iz oblasti halal industrije iz oko 30 zemalja. Tema ovogodišnjeg skupa je “Digitalizacija halal inicijativa za jačanje halal povjerenja”.

U narednim danima predstavnici Agencije će posjetiti Halal naučni centar Chulalongkorn univerziteta (HSC-CU) te će prisustvovati demonstraciji metoda analize halal proizvoda.

Predstavnici Agencije će biti u prilici da sa kolegama iz Tajlanda razmijene informacije i iskustva u analizi halal proizvoda.

Saradnja Bosne i Hercegovine i Tajlanda u oblasti naučnoistraživačkog rada u oblasti halala će se nastaviti i u narednom periodu.