Medžlis Islamske zajednice Janja je u šestoj sezoni obrade poljoprivrednog zemljišta u okviru projekta “Unapređenje korištenja vakufske imovine” prikupio oko 70 tona krompira.

U ponedjeljak, 21. septembra 2020. godine završeno je vađenje ove kulture, a dio prinosa MIZ Janja planira donirati obrazovnim institucijama Islamske zajednice. Sjetva je izvršena uz podršku RIjaseta IZ u BIH, a već tada je obezbijeđen i otkup u fabrici Semberka u Janji, ističe glavni imam hafiz Omer-ef. Camić.

– Danas smo, hvala Bogu, završili sa vađenjem krompira a posijali smo i oko 60 dunuma pšenice, te dvadesetak dunuma kukuruza. Medžlis Janja kao i džematlije imaju razne koristi od ovog projekta. Hvala Bogu da možemo biti primjer da zajedničkim snagama svi mogu imati koristi i da možemo pokazati da se od ovakvih projekata i udruživanja može živjeti, dobro zaraditi i učiniti hajra – poručio je hafiz Camić.

Završetku vađenja krompira su prisustvovali direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović, stručni saradnik Direkcije za projekte Asmir Neimarlija, izaslanik Muftije tuzlanskog dr. Ahmed Hatunić, direktor Behram- begove medrese u Tuzli, glavni imam i predsjednik MIZ Bijeljina Samir-ef. Camić i Musli Emir, direktor OPZ Agrofarmer sa P.O. iz Janje Bogaljević Mujo i predstavnici medija.

Medžlisu Janja predstoji branje 14 dunuma kukuruza, te pripreme za jesenju sjetvu pšenice na 37 dunuma.

Prihodi od vakufske imovine se usmjeravaju za funkcionisanje Medžlisa, te stalno unaprjeđenje voznog parka za obradu vakufskih parcela. U prethodnoj godini je iz prihoda od vakufa i pomoći Muftijstva tuzlanskog, kao i podršku Medžlisa IZ Sarajevo, kupljeno još 8,5 dunuma obradive zemlje.