Jutros, nakon sabah-namaza, po izlasku džematlija iz džamije, na magistralnom putu Bijeljina – Janja u centru Janje, prolazila je kolona vozila prevozeći badnjake pri tome vrijeđajući i uznemiravajući džematlije.

– Bile su istaknute srbijanske zastave. Vrijeđali su džematlije pred džamijom, uputivši nekoliko psovki, nakon čega su iz pištolja ispalili nekoliko hitaca u zrak – kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Janja hafiz Omer-ef. Camić.

Svjedoci ovog događaja zapisali su tablice automobila i slučaj je odmah prijavljen Policijskoj stanici Janja.

– Jedan od džematlija ih je pratio autom, snimio je tu kolonu i nakon toga je slučaj prijavio policiji te je predao snimak. Imamo informaciju da su u poslijepodnevnim satima trojica učesnika privođeni i da su dali izjavu, kao i svjedoci – kazao je hafiz Camić.

Ono što posebno zabrinjava jeste da se svakog 6. januara dešavaju slične scene, naglasio je hafiz Camić.

– Zabrinjava to što svake godine imamo iste scene i što su mahom počinioci pripadnici mlađe populacije. Povratnike Janje, u cjelokupnoj situaciji u kojoj se nalazi Bosna i Herecegovina, ovo zabrinjava i u strahu su. Zabrinjava i to što gotovo svaku noć iza ponoći u okolnim mjestima čujemo rafalnu paljbu. Ove godine su mještani posebno zabrinuti za svoju budućnosti. Mi se nećemo pokolebati, ovdje smo na svom ognjištu i s naše strane ćemo pokušati učiniti sve da ne dođe do većih problema – poručio je glavni imam hafiz Omer-ef. Camić, dodavši da se nadaju da će policija i Tužilaštvo reagovati, te da će počinioci biti kažnjeni adekvatnom kaznom.