Večer Kur'ana u džematu Sepetari, Medžlis IZ-e Tuzla, održana je u četvrtak 22. marta.

Programu je prisustvovao Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, kao i hfz. Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa IZ-e Tuzla, imami, profesori Behram-begove medrese, vakifi ovog džemata i brojni džematlije.

Kur'an su učili Dženan-ef. Sinanović, Omer-ef. Nasić i Mumin-ef. Mumić, kao i mekteblija iz Sepetara Muhamed Mujanović i Harun Mehanović, polaznik mektebske pouke u džematu „Kralj Abdullah“.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je, obraćajući se prisutnima, istakao važnost redžeba, ša'bana i ramazana, a posebno ibadeta i tevbe koje činimo u njima.

„U danima i noćima smo čija je deredža velika. Treba nam više duhovnosti, a duhovnost je ako se uzdignemo, ako napredujemo. Duhovni uspon počinje tevbom i najbolje nas tevba i istigfar pripremaju za ono što želimo da nam bude dobro i na ovom i na budućem svijetu,“ kazao je muftija Fazlović.

Tokom programa dodijeljene su diplome i uvjerenja polaznicima mektebske nastave u ovom džematu za njihove uspjehe u pohađanju mektebske nastave, marljivom radu i učenju i uspjesima na takmičenjima. Diplome su dobili Nerma Husejnović, Ajla Zahirović, Nura Hasanović, Amina Mujanović, Mahir Hajdarević, Aldijana Jusufović, Adna Huremović, Muhamed Mujanović, Edina Kožar, Dželila Garagić i Rijad Bilalić.

Svjedodžbe o završenoj hatmi dobili su džematlije Mulaga Zahirović, hadži Junuz Mujkić, Mirsad Zahirović, Senada Jusufović, Ibrahim Hajdarević i Lejla Zahirović. Ovo je treća generacija starijih džematlija koji su prošli kurs sufare i Kur'ana.

„Učeći harfove u sufari pa do posljednje stranice i kur'anske sure koju smo proučil, mi smo se sastali 100 puta, obično od akšama pa do jacije. Da bismo imali ovakve i slične radosti u našim džematima neophodni su humani ljudi, naši vakifi, koji prepoznaju pozitivne vrijednosti u društvu i nastoje dati veliki doprinos u tom pravcu,“ kazao je Esmir-ef. Hasanović, imam džemata Sepetari, koji je posebno istakao vrijedan rad mekteblija.

Vakifi ovog džemata su Zahirović Muharem i Ešefa, Zahirović h. Salih, Mujanović Šaban i Hajra, Mujanović Hasan, Čeperković dr. Ahmed i Emina, kao i dr. Džemil i dr. Senada Hujdurović, veliki vakifi u brojnim džematima i projektima, a posebno u Podrinju.

Prisutnima se obratio i glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, a u programu je učestvovao i Hor Medžlisa IZ-e Tuzla „Gazi Turali-beg“.

1/8