U tuzlanskoj džamiji Tušanj-Slatina održana je „Večer Kur'ana s hafizama“.  Ovo je treći put da se manifestacija ovog tipa priređuje u ovom gradu.

Organizatori programa bili su džemat Kulturno-obrazovnog centra Tušanj-Slatina i Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

U programu je učestvovalo pet čuvarica Kur'ana Časnog, pet hafiza i to: hfz. Amina Drkić, hfz. Maryem Mwalidi, hfz.Amena Omerović, hfz. Amina Orlović i hfz. Behija Spahić.

Na samom početku programa kratko su se obratili imam džemata Tušanj-Slatina hafiz Saudin-ef. Gobeljić i izaslanik glavnog imama Medžlisa Tuzla, Muhamed-ef. Mehmedović.

Muhamed-ef. Mehmedović je poselamio sve prisutne u ime glavnog imama hafiza Ahmed-ef. Huskanovića ali i u svoje ime. Izrazio je svoju radost što je u prilici da podijeli trenutke ovog mubarek čina, kako je nazvao program koji je priređen.

Program satkan od milozvučnog učenja odlomaka Kur'ana, pomno odabranih ilahija koje su izvele članice hora Asocijacije žena MIZ Tuzla, posebno je oplemenila svojim biranim riječima, dovama i kratkim i poučnim pričama prof. Azra Hasanović. Prof. Hasanović priredila je predavanje ovim povodom kojim je sve prisutne potakla na razmišljanje o svom odnosu s Kur'anom Časnim i njegovom važnošću u životima svih nas.

U okviru ove manifestacije upriličena je i promocija Magazina za ženu i porodicu „Bosanska Sumejja“ o kojem su na sebi svojstven način govorile prof. Meliha Terzić i prof. Azra Hasanović.

„Bosanska Sumejja“ je časopis u kojem svjesno, ciljano održavamo lijepu atmosferu i govorimo o pozitivnim primjerima. Veliki je broj uspješnih, vrijednih i korisnih žena i grupa i kolektiva o kojima smo pisali. Musliman i muslimanka ne smije očajavati ni kad je najteže. Nas sa svih strana sustiže objektivno teška situacija ali moramo se efikasno pomagati uvijek se nadajući u Allahovu dž.š. milost.“ – kazala je prof. Terzić.

Čini se da su godine kada su hafize u Tuzli bile rijetkost iza nas i da se hifz u ovom gradu njeguje i čuva više nego ikad što je jedna od dobrih naznaka da će ovakvih manifestacija biti i u buduće.

{gallery}1003150{/gallery}