Medžlis Islamske zajednice Bijeljina već treću godinu 28. dan mjeseca ramazana organizira veliki iftar na otvorenom u haremu Sultan Sulejmanove Atik džamije u centru Bijeljine. Ove godine vremenske prilike, iznenadna kiša i vjetar nisu dozvolili da se iftar održi pod vedrim nebom.

Iftaru u Bijeljini su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, Idriz-ef. Memić, profesor u Behram-begovoj medresi u Tuzli i brigadni general Kenan Dautović, komandant 5. pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, komandant za sjeveroistočnu Bosnu. Pored džematlija iz Bijeljine iftaru su prisustvovali i džematlije iz Ugljevika i Janje.

Glavni bijeljinski imam Samir-ef. Camić se zahvalio prisutnima, a posebnu dobrodošlicu uputio je gostima.

“Ova kiša je donijela berićet u naš kraj. Allah zna i to je Njegova odredba da baš ovu noć, pred sami iftar spusti na nas ovu svoju neizmjernu milost koja je sigurno u ovom trenutku bila važnija, a ugođaj se nije ni malo poremetio iako smo sve morali prenijeti u ovu našu džamiju. Naša omladina je pokazala svoje organizacijske sposobnosti da se prilagođava raznim izazovima pa i ovom. Hvala im na tome. Hvala muftiji Fazloviću i generalu Dautoviću koji su večeras sa nama jer samim svojim prisustvom pokazuju značaj okupljanja u ovom našem gradu u dijelu Bosne i Hercegovine,” kazao je Samir-ef. Camić.

U svom obraćanju general Dautović se zahvalio na pozivu, te iskazao svoje zadovoljstvo činjenicom da prisustvuje ovom značajnom iftaru u Bijeljini.

“Bio sam sinoć i u Konjević Polju na iftaru za 7.000 postača. Jako nam je lijepo bilo, ali ovaj iftar u Bijeljini je isto tako važan samom činjenicom da ovdje u Bijeljini okuplja vjernike ulijevajući im želju za životom i dostojanstvom,” istaknuo je brigadni general Dautović.

Obraćanje muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića ostavilo je poseban trag na učesnike ovogodišnjeg iftara. Pohvalio je organizatore, a posebno omladinu, kojom se ovaj Medžlis posebno ističe.

„Braćo i sestre, očekivali smo da bude i ljepše u haremu džamije, ali najljepše je onako kako nam Dragi Bog odredi. Ovaj iftar je lijep zato i što je porodični. Vidimo da su ovdje prisutni i manja djeca, njihovi roditelji, a imamo i ove najstarije. Mladosti je najviše i to je, naravno, najljepši doživljaj u sredinama kakva je Bijeljina. Kada ovdje dođemo i vidimo mlade ljude i djecu koju imamo kao narod, onda je to naša velika radost i naša velika nada. Molimo Allaha, dželešanuhu, da čuva našu djecu i da im pokaže najbolji put. Mi mislimo da je najbolji put naša domovina, da je volimo, da je gradimo i da u njoj živimo. Mi smo narod vjere, Dini Islama, ovdje smo rođeni, postojimo ovdje stotinama godina,“ kazao je muftija Fazlović.

ift18