Hvala Allahu Uzvišenom kome se obraćamo i od koga pomoć i zaštitu tražimo, moleći Ga da nas uputi na pravi put kojim ćemo se ustrajno i postojano kretati.

Neka su Allahovi blagoslovi i mir na sve poslanike i vjerovjesnike – svetionike dobra i uzore svih generacija ljudskoga roda koji su ljudima svojim primjerom pokazali istinu, ispravan način života na ovome svijetu, govoreći im neprestano o značaju vjerovanja i činjenju dobra jačajući tako njihovo uvjerenje u pozitivan ishod stvari i boljem sutra.

Neka su Allahovi blagoslovi i mir na posljednjega, pečata svih poslaničkih misija i donositelja konačne upute ljudima – Muhammeda, koji je najbolji primjer ustrajnosti u vjerovanju i dobru, nadi u milost Uzvišenoga i Njegovu pomoć i podršku u svakome poslu i trenutku.

Neka je Uzvišeni zadovoljan s prvim muslimanima, ashabima, časnom porodicom Vjerovjesnika i svima onima koji riječima i djelima svjedoče najveću istinu oba svijeta koja glasi: “Samo je Allah bog i Muhammed, alejhisselam, je Njegov rob i poslanik“.

Poštovana braćo i sestre.

Danas je 20. dan mjeseca ša'bana 1442. godine po Hidžri ili 2. april 2021. godine po evropskom gregorijanskom kalendaru.

Dvije nedavno prošle mubarek noći mjeseca redžepa, Lejletul-regaib i Miradž, te mubarek noć polovice mjeseca ša'bana, navjestile su nam dolazak mjeseca ramazana koji nastupa za tačno deset dana. Mubarek noći i dani redžepa i ša'bana direktni su vijesnici odabranoga mjeseca koji u vjernicima svake godine iznova bude i jačaju duhovnost, spremnost za intenzivnije ibadete, te svakako ushićenost, radost i nadu zbog prilika duhovnog uzdignuća i moralnog pročišćenja koja sa sobom donosi ramazan sa svojim danima i noćima.

Muslimani čitavoga svijeta su u iščekivanju i pripremama za mjesec posta, ibadeta posebne godišnje okrijepe i osvježenja za srce, dušu i tijelo čovjeka uz naglašenu pažnju i brigu prema duši i srcu koji su kod savremenoga čovjeka u ostatku godine manje ili više zapostavljeni. Pred nama su dani koji predstavljaju hranu za dušu i srce čovjeka i oni su kao takvi praznici duhovnosti, koji čovjeku ukazuju da je itekako moguće pobjediti strasti, snažnom voljom nadvladati pohlepu i svakodnevne ljudske želje, te postići u tim danima nadmoć duhovnog nad tjelesnim u čovjeku, čime se postiže ravnoteža između jednoga i drugoga tokom čitave godine.

Čovječanstvo još uvijek prolazi kroz iskušenja pandemije, bori se s njom, nastojeći pronaći lijek i izlaz iz golemoga problema koji je za razliku od drugih problema današnjice pogodio svaku zemlju i sve ljude bez obzira na to da li su imućni ili siromašni, slabi ili jaki,  što bi nakon svega ovoga, kada sve prođe, trebalo naučiti čovječanstvo većoj razini međusobne bliskosti, razmijevanja, poštovanja, solidarnosti i bratstva među ljudima.

Pandemija nam je mnogo puta dokazala malenkost i slabost čovjeka uprkos svim njegovim znastvenim i tehnološkim dostignućima, što bi svakako trebalo da bude još jedan u nizu povoda za obraćanje Uzvišenom, čvrsto vjerovanje u Njega i pouzdanje u Njegovu milost i pomoć u svakoj situaciji i uvjerenje da je Uzvišeni Allah taj koji daje život i smrt, koji daje bolest i lijek i od Koga na početku, kraju i svemu onome što je između toga dvoga sve zavisi, postoji i opstoji u Univerzumu.

Aprilski dani u našoj domovini svake godine nas nanovo podsjećaju na put kojim je prošla naša zemlja u borbi za svoju nezavisnost a narod u borbi za svoj opstanak, postojanje i dostojanstven život na ovom dijelu Allahove zemlje. Neka to uvijek bude podsjećanje na pobjedu istine nad neistinom, dobra nad zlom u svim nadolazećim generacijama sinova i kćeri naše zemlje i veliku poruku, možda i najveću u ovosvjetskim poslovima čovjeka, da trud, zalaganje, poštenje, pravedna borba na kraju rezultiraju uspjesima uprkos veoma malim izgledima za pozitivan ishod. Mali izgledi, male šanse ili prilike, nepovoljne okolnosti, malobrojnost i slabost, ne predstavljaju nikakvu prepreku naspram jakoga uvjerenja, vjerovanja u Boga i nade u uspjeh i pravdu te ljubavi prema narodu i svojoj zemlji jer: Koliko su puta malobrojne čete, Allahovom voljom, nadjačale mnogobrojne čete!” – A Allah je na strani izdržljivih. (El-Bekere, 249)

Uzroke uspjeha i neuspjeha treba tražiti u sebi jer oni zavise od znanja, zalaganje, truda, rada i poštenja uz čvrsto vjerovanje i pouzdanje u pomoć Uzvišenog Allaha.

Uzvišeni kaže: O vjernici, brinite se o sebi; ako ste na Pravome putu, neće vam nauditi onaj ko je zalutao! Allahu ćete se svi vratiti i On će vas obavijestiti o onome šta ste radili. (El-Maide, 105)

Potrebno je u ovim danima iskušenja za cjelokupno čovječanstvo čvrsto vjerovati u Uzvišenog Allaha koji jedino sve može i koji jedino sve zna i čovjeku daruje život, lijek i sve ono što mu je potrebno za normalno odvijanje života. Savremeni čovjek se često bavi posljedicama i alatima za njihovo otklanjanje a ne bavi se uzrocima zaboravljajući na Uzvišenog Allaha kao Gospodara nebesa i zemlje i svega onoga što je između njih. Mislimo pozitivno, imajmo pouzdanja u Uzvišenog Allaha, pozitivno i lijepo mislimo o ljudima nastojeći pomoći svima u rješavanju sada prisutnih poteškoća.

Allahov Poslanik, alejhisselam, je rekao: Olakšavajte, a ne otežavajte! Obradujte, a ne rastjerujte!

Naša obaveza je da širimo nadu i optimizam a ne strah i beznadnost među ljudima jer je nada u pozitivan i dobar ishod pretpostavka svakoga uspjeha a beznađe i pesimizam garancija neuspjeha i poraza. Poštujmo svoju zemlju i sebe, pomozimo i prihvatimo odredbe nadležnih organa, naših predstavnika onda kada smo ih izabrali za određene uloge i poslove. Nepoštovanje mjera, zakona i pravila te postavljene državne organizacije i hijerarhije vodi u nered i destrukciju koja ne donosi niti može donijeti dobar rezultat niti zadovoljstvo ljudi u bilo kom dijelu svijeta. Uzvišeni kaže: O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i predstavnicima vašim. A ako se u nečemu ne slažete, obratite se Allahu i Poslaniku, ako vjerujete u Allaha i u onaj svijet; to vam je bolje i za vas rješenje ljepše. (En-Nisa, 59)

Kur'anske poruke nam kazuju da poštujemo ljude, bivamo prema njima samilosni i suosjećajni, da se sa njima savjetujemo prilikom donošenja odluka a da bivamo odlučni i ozbiljni u provođenju svega onoga što odlučimo uzdajući se čvrsto u Uzvišenog i tražeći Njegovu pomoć i podršku: Samo Allahovom milošću ti si blag prema njima; a da si osoran i grub, razbjegli bi se iz tvoje blizine. Zato im praštaj i moli da im bude oprošteno i dogovaraj se s njima. A kada se odlučiš, onda se pouzdaj u Allaha, jer Allah zaista voli one koji se uzdaju u Njega. (Ali Imran, 159)

Gospodaru naš molimo te u ovom odabranom danu da podariš bolesnima zdravlje,

nevoljnicima utočište,

siromašnima opskrbu,

zalutalima sa Tvoga puta svjetlo upute Tvoje,

našim mladim generacijama moralnost i snagu da uspiju u svojim ispravnim nakanama,

našim predstavnicma mudrost, poštenje i odgovornost,

našoj domovini mir, stabilnost i prosperitet,

šehidima bosanskim obilne nagrade u perivojima dženetskim.

Gospodaru naš,

ne ostavi nam ni jedan grijeh a da ga ne oprostiš,

niti jednu brigu a da je ne otkloniš,

niti ijednu želju i potrebu s kojom si Ti zadovoljan, a da je ne ispuniš, o Ti od svih milosnih Najmilostiviji!

Amin!


Dr. Ahmed-ef. Hatunić

Petak, 2. 4. 2021. godine

Džamija Behram-begove medrese