Dan nakon što je upućen konvoj brašna i druge humanitarne pomoći muslimanima Sirije, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, u petak 31. marta ove godine, uputio je zahvalnost svim džematlijama Muftijstva tuzlanskog koju prenosimo u cjelosti.

“Draga braćo i sestre.

U februaru i martu ove godine u džematima i medžlisima Muftijstva tuzlanskog realizirane su dvije akcije prikupljanja pomoći ugroženim ljudima i izbjeglicama iz Sirije. Naša islamska solidarnost i ljudski osjećaj za patnju drugoga i ovoga puta su na najljepši način pokazani. Uzdamo se u Milost Milostivog i nadamo se da će i ovo naše dobročinstvo biti naš zalog za dobro na oba svijeta, a da će naša pružena ruka stići do nevoljnika i potrebitih.

U ovome našem dobročinstvu svesrdno su nam pomogli naši prijatelji iz humanitarne organizacije MFS EMMAUS iz Doboj Istoka, a značajnu podršku su dale vlasti Tuzlanskog kantona i Federalnog ministarstva za raseljena lica i izbjeglice u pogledu transporta prikupljene pomoći. Svi naši džemati i njihovi imami su nesebično radili na uspjehu akcije i zahvalni smo im na tome.

Prvim konvojem u februaru ove godine, otpremljeno je 120 tona brašna, a drugim, koji je krenuo jučer, poslali smo 340 tona brašna, 22.000 litara jestivog ulja i 8 paleta onoga što je djeci potrebno. Ta naša pomoć će, s Božijom pomoći, stići u pogranična područja između Sirije i Turske, gdje se samo u jednoj pekari, u koju je dostavljen prvi dio ove pomoći, u gradu Rejhanli, dnevno proizvede 110.000 lepina koje se dijele izbjeglicama i jetimskim porodicama. Dnevna proizvodnja lepina zahtijeva 7,5 tona brašna, a nekad i više. U ovom gradu, pa i u okolnim mjestima, česte su nestašice brašna. Zato je 460 tona brašna koje su naši džematlije poslali, pomoć koja je u ovom trenutku veoma dragocjena.

Ovo naše dobro djelo je velika poruka iz jedne male zamlje. Ono je dokaz o našoj vjeri u Allaha, džellešanuhu, i našem dobročinstvu prema ljudima.

Stoga se zahvaljujemo svim našim džematlijama, imamima i svima koji su dali svoj doprinos u ovom dobročinstvu.

Molimo Allaha, dž.š., da sve koji su učestvovali u ovom djelu nagradi.”