Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović susreo se u četvrtak 27. jula sa zamjenikom šefa misije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Paulom Horowitzem.

Tokom susreta, muftija Fazlović je istakao dugogodišnju uspješnu saradnja Muftijstva tuzlanskog, Behram-begove medrese i Ambasade SAD u BiH u nekoliko obrazovnih programa, prije svega ACCESS programa učenja engleskog jezika, koji je kao pilot-projekat počeo u Behram-begovoj medresi 2004. godine, a zatim se proširio i na sve ostale medrese u BiH, te Seminara za profesore engleskog jezika (TELTS) koji se već osam godina održava sa ciljem unapređenja kvaliteta nastave engleskog jezika u osnovnim i srednjim školama i upoznavanja profesora sa savremenim metodama i pristupima podučavanju engleskog jezika.

Iskazana je spremnost da se nastavi sa ovim programima koji su na dobrobit šire zajednice i koji promoviraju zajedničke i univerzalne vrijednosti svih građana.

Muftija se zahvalio Ambasadi SAD u BiH za podršku u ovim edukativnim programima, te je iskazao posebnu zahvalnost Ambasadorici Maureen Cormack za njeno sudjelovanje u “Maršu mira Nezuk – Potočari 2017.”u povodu obilježavanja 22. godišnjice Genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Razgovarano je i o edukacijskom sistemu i načinima njegovog poboljšanja, temeljnim ljudskim pravima i značaju međureligijske saradnje u BiH, kao i doprinosu vjerskih zajednica kvalitetnijoj izgradnji odnosa među ljudima.

Muftija Fazlović je istakao da su ova pitanja posebno značajna u područjima Bosne i Hercegovine u kojima žive povratnici, koji se nerijetko susreću s problemima i poteškoćama u ostvarivanju svojih temeljnih prava.

Susretu je prisustvovao i direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić.