Muftijstvo tuzlansko je tokom septembra, oktobra i novembra 2022. godine, u saradnji s medžlisima Zvornik, Bijeljina, Janja, Vlasenica i Bratunac, realiziralo Kurs islama za srednjoškolce iz ovih medžlisa. Cilj ovog edukativnog programa je unaprjeđenje znanja polaznika kursa iz oblasti islamistike, književnosti, historije Bosne i Hercegovine i kulture Bošnjaka.

Projekt se već nekoliko godina realizira u medžlisima na području Muftiluka tuzlanskog te je ranije organiziran za srednjoškolce u medžlisima Odžak, Modriča, Čelić, Gornja Tuzla, Gračanica, Srebrenik, Bijeljina, Janja, Puračić, Teočak, Orašje, Bratunac, Srebrenica, Vlasenica i Kladanj.

Predavanja na ovom ciklusu održali su dr. Ahmed Hatunić, dr. Mevludin Hasanović, dr. Mirsad Arnautalić, mr. Admir Muratović, mr. Nedim Alić, mr. Bekir Šabić, Damir Peštalić, Valdet Peštalić, hafiz Nedžad Vehabović i Hamdija Islamović.

Na području Medžlisa Islamske zajednice Zvornik predavanja su održavana u novim prostorijama Islamskog centra u Sapni.
“Zainteresiranost i posjeta je bila jako velika. Sigurno da su tome doprinijeli i naši predavači koji su na našu omladinu ostavili jako lijep utisak. Predavanjima je prisustvovalo oko 25 naših omladinaca, koji su nakon završetka ovog ciklusa izrazili želju da se sa sličnim aktivnostima nastavi i u narednom periodu. Naravno, ovo je jako bitno, okupljati našu omladinu na jednom mjestu, gdje mogu čuti i naučiti nešto novo, razmijeniti iskustva, ali i družiti se, što je u današnje vrijeme jako bitno. Želim zahvaliti Muftijstvu tuzlanskom, kao organizatoru kursa, ali i našim predavačima, koji su našoj omladini govorili o različitim i bitnim temama. Posebno bih želio pohvaliti našu omladinu, koji su bili redovni i pokazali visok nivo svijesti o zajednici (džematu), kao i važnost prisustvovanja ovakvim projektima”, kazao je glavni imam MIZ Zvornik hafiz Izet-ef. Salkanović.

Teme o kojima su mladima govorili predavači bile su: Namaz – svakodnevna i cjeloživotna obaveza, Principi proaktivnog djelovanja mladih u džematu/društvenoj sredini, Knjiga kao izvor znanja bez alternative, Savremena Bošnjačka književnost, Hanefijski mezheb, Muhammed, a.s., savršeni uzor u vjeri i moralu, Moral i aktivizam mladih u svjetlu Kur'ana, a.š., i sunneta, Memorijalizacija genocida nad Bošnjacima i Ovisnost o internetu.