Danas je u Sarajevu prigodnom svečanošću obilježen završetak projekta „Podrška radu organizacionih jedinica Islamske zajednice za poslovnu i uspješnu administraciju“ čiju je realizaciju provela Uprava za pravne i administrativne poslove Rijaseta. Na današnjoj svečanosti, kojoj je prisustvovao i reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, dodijeljeni su certifikati učesnicima seminara. Čestitke na realizaciji još jednog u nizu važnih projekata edukacije kadrova Islamske zajednice uputio je i reisu-l-ulema Kavazović naglasivši pritom važnost kvalitetne administracije:

– Mi ispred sebe imamo ciljeve i vrijednosti na koje trebamo pozivati i koje trebamo živjeti i koje trebamo prenositi na buduće generacije. Ako imam našu Zajednicu koja je uređena naše društvo cjelokupno će funkcionirati. Mi se zovemo službenici i službenici smo narodu, a služiti narod mogu samo oni koji znaju sve pojedinosti o tom narodu, šta je njegova dobra a šta loša strana. Samo organizirano možemo naređivati dobro i odvraćati od onoga što je loše u našem društvu, zaključio je reisu-l-ulema Kavazović.
Kako je istaknuo direktor Uprave za pravne i administrativne poslove Ismail Smajlović, u prethodnom periodu je kroz niz seminara na područjima mešihata i muftijstava Islamske zajednice izvršena obuka sekretara u organizacionim jedinicama IZ s ciljem unapređenja efikasnosti i efektivnosti u radu. Pomenuti serijal seminara okupio je 147 učesnika koji obavljaju sekretarske poslove na različitim nivoima organizacione strukture Islamske zajednice.
„U toku provedenog programa mogli smo prepoznati kolika je kompleksnost poslova u Islamskoj zajednici, kakvu strukturu kadrova imamo na važnim poslovima koje vršimo u misiji promocije islamskih vrijednost u društvu uopće, tako da jedan od segmenata našeg rada, jedan od pokazatelja kvalitete našeg rada jesu sekretari u organizacionom jedinicama Islamske zajednice“, istaknuo je direktor Smajlović.
Na kraju treba dodati da su u ovoj godini planirana još dva seminara edukacije sekretara, a i plan je da Rijaset putem Uprave za pravne i administrativne poslove pokrene proces digitalizacije u kojem će se razvijati softveri za administrativnu korespondenciju, a već su u završnoj fazi i softveri pomoću kojih će se evidentirati imovina kao i voditi evidencija ljudskih resursa IZ-e.

Seminari su u protekom periodu održani i na području Muftijstva tuzlanskog. Završnoj svečanosti, održanoj 30. januara u Sarajevu, su prisustvovali i predstavnici Muftijstva tuzlanskog, kao i predstavnici medžlisa i ustanova ovog Muftijstva.

(islamskazajednica.ba/Muftijstvo tuzlansko)