Nakon što su održana sportska takmičenja u grupama, 2. juna ove godine, na lokalitetu Mektepskog centra u Dubnici održana je Finalna završnica Sportskih susreta polaznika mektepske pouke Muftijstva tuzlanskog.

Sredinom maja održana su sportska takmičenja po grupama, te su dvije prvoplasirane ekipe u malom fudbalu i odbojci obezbijedile učešće u završnici, kao i dva prvoplasirana u šahu i stonom tenisu.

Prije početka sportskih nadmetanja prisutnim mekteblijama su se obratili Muharem-ef. Mešanović, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, koji je u svojstvu domaćina prisutnima uputio riječi dobrodošlice, zatim dr. Mensur Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog, koji je izrazio zadovoljstvo još jednom uspješnom mektepskom godinom koja je okončana, te dr. Enes Svraka, šef Odjela za mekteb i mlade Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je svečano otvorio Sportske susrete.

Nakon svečanog otvaranja započele su fudbalske i odbojkaške utakmice, ekipno, a u pojedinačnoj konkurenciji u stonom tenisu i šahu takmičilo se po osam takmičara. Najbolji su bili:

Mali fudbal

1. Gračanica
2. Kalesija
3. Gradačac

Za najboljeg igrača turnira u malom fudbalu proglašen je Muhamed Dizdarević (Gračanica), a za najboljeg golmana Anes Mehanović (Kalesija).

Odbojka

1. Tuzla
2. Kalesija
3. Srebrenik

Za najbolju igračicu proglašena je Ajiša Suljić (Tuzla).

Stoni tenis

1. Orašje, Orhan Badžak
2. Puračić, Harun Mejrić
3. Gradačac, Adem Mešanović

Šah

1. Gračanica, Emin Osmanhodžić
2. Gornja Tuzla, Ahmed Ajdaslić
3. Gradačac, Ajdin Baturić
3. Kalesija, Ahmed Durgutović

Pobjedničkim ekipama i pojedincima dodijeljene su medalje, diplome i pehari, a sportski susreti su odigrani u okviru XXI Kulturno-vjerske manifestacije “Dani Hasana Kaimije” 2024.