U ponedjeljak, 1. augusta, završnom svečanošću završeni su ovogodišnji dani dove na Ratišu. Ova višestoljetna tradicija na tromeđi medžlisa Gračanica, Srebrenik i Puračić specifična je po tome što se u mjesecima maj, juni i juli svakog ponedjeljka na podne namazu vjernici okupljaju na dovištu Ratiš i zajednički upućju dovu Uzvišenom Allahu.

Prvog ponedjeljka u augustu se organizira završna svečanost i dova. Ovogodišnji organizator je bio Medžlis IZ Gračanica. U svojstvu domaćina prisutne je poselamio izaslanik glavnog imama Medžlisa Abdulah-ef. Husić kao i glavni imami Medžlisa IZ Puračić Zijad-ef. Vehabović i glavni imam Medžlisa IZ Srebrenik Refik-ef. Hodžić.

Mevludski program su izveli imami ova tri medžlisa a vaz prisutnima je održao izaslanik muftije tuzlanskog dr. Mensur ef. Husić.

U nadahnutom vazu dr. Husić je istakao važnost zahvale Gospodaru na neizbrojnim blagodatima kao i o snazi dove, posebno one koju roditelji upute za svoju djecu. Danas, možda važnije nego ikada ranije, te dove su nam važne, istakao je dr. Husić.

Završnoj svečanosti je prisustvovao veliki broj vjernika sa područja ova tri medžlisa.