Jedina ženska hafiska mukabela na području Muftijstva tuzlanskog učila se u Bijeloj džamiji

U Bijeloj džamiji u Slavinovićima je učena hafiska mukabela za žene. Mukabelu su učile hfz. Amena Jusufović, hfz. Elmedina Avdibašić, hfz. Lejla Begunić, hfz. Berina Kučković, hfz. Emina Momković, hfz. Baturić Halima i hfz. Zulejha Omerbašić.

 

Svakog dana ramazana nakon proučenog džuza komentar istog kazivala je profesorica islamskih nauka hafiza Amena Jusufović. Posjeta ovogodišnjoj mukabeli bila je više nego dobra. Mukabeli su prisustvovale džematlijke Bijele džamije, ali i okolnih tuzlanskih džemata.

Okupljenim vjernicama se obratila profesorica fikha u Behram-begovoj medresi Azra Fazlović. Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ovog ramazana je odredio profesoricu Fazlović kao vaizu na području Muftiluka tuzlanskog i angažirao je u realizaciji ramazanskog plana obilazaka džemata. U tom svojstvu profesorica Fazlović se obratila džematlijkama prigodnim vazom ističući značaj ibadeta mukabele, te posebnost mukabele koju su učile hafize u ovoj tuzlanskoj džamiji. Specifičnost ove mukabele se ogleda u tome što je ovo jedina ženska hafiska mukabela na području Muftijstva tuzlanskog.

Džematlijkama su se obratile koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Tuzla Elmedina Osmić Brzović i koordinatorica džemata Bijele džamije Mihreta Okanović. Dovu je proučila profesorica Merzija Kasumović.