U Snagovu kod Zvornika u petak, 29. aprila 2022. godine obilježena je 30. godišnjica stravičnih zločina koji su počinjeni nad stanovnicima ovog mjesta.

Obilježavanju su prisustovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Haris-ef. Mustajbašić i Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS. Na centralnom spomen-obilježju održan je historijski čas, nakon čega je u džamiji u Snagovu proučen Jasin i tevhid šehidima ovog mjesta.

U svome obraćanju muftija Fazlović je govoro ibadetima i dobrim djelima koje činimo u ramazani-šerifu, istakavši da ramazanski dani prolaze ali ostaju njegove trajne vrijednosti. Naglasio je važnost snage imana svakog muslimana i snage jedinstva svih Bošnjaka.

 

Tokom obilježavanja godišnjice stradanja Bošnjaka u Snagovu, prisutnima su se obratili profesor u Behram-begovoj medresi Idriz-ef. Memić, glavni imam Haris-ef. Mustajbašić i džematski imam Ismail-ef. Halilović.

Zločinci su u selu Snagovo, 29. aprila 1992. godine, zarobili 36 civila, zatim ih odveli u obližnju garažu i strijeljali. Ubijani su starci, djeca, pa i nerođena djeca jer je nekoliko majki bilo u devetom mjesecu trudnoće. Zločinci su strijeljane osobe skupili na gomilu, u obližnju garažu, a zatim s mrtvim životinjama koje su prikupili po selu, zapalili. U Snagovu je do danas otkriveno osam masovnih grobnica u kojima je identificirano 580 bošnjačkih žrtava iz cijelog Podrinja.