U zvorničkom naselju Jusići danas je svečano otvorena džamija, a džamiju je vakufom Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini proglasio reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.
Svečanosti su, pored reisul-uleme Kavazovića, prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zvornik hafiz Izet-ef. Salkanović, predsjednik MIZ Zvornik Mustafa-ef. Muharemović, imami, brojni gosti i mještani.

Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović je istakao da naselje Jusići kazuje o hrabrosti, prkosu, odvažnosti i odlučnosti našeg naroda da posvjedoči da je “zemlja ispod naših nogu bosanska zemlja, s koje su se i naši preci obraćali Dragom Bogu.”
– Ovaj skup je svjedočanstvo onoga što su naši preci oduvijek znali i što su svojom odlučnošću i ustrajnošću čuvali. Čuvali su svoj toprak i onda kada su iz njega morali odlaziti, noseći ga u srcu i svijesti. Želio sam danas još jednom doći, a bio sam s vama kada ste se vraćali – kazao je reisul-ulema.
Govoreći o važnosti ovog momenta, reisul-ulema je naglasio da se ponovo nalazimo pred izazovima, kao i 1996. godine, kada su se mještani Jusića odlučili vratiti na svoja ognjišta i time dati svoj doprinos u borbi za dobro naroda i domovine.
– Ovo mjesto je pokazalo da nema prepreke koju Bošnjaci nisu spremni savladati da bi očuvali svoj toprak i da bi, kao i ovdje u Jusićima, uvijek znali ko smo i šta smo i zbog čega jesmo tu gdje jesmo – naglasio je reisul-ulema Kavazović.
Bosnu i Hercegovinu su Bošnjaci uvijek znali graditi sa svojim komšijama, i uvijek su ih doživljavali kao sebi bliske, dodao je Reisul-ulema.
– Znamo i to da su iza nas duboke rane, nažalost, i od naših komšija. Bez obzira na sve, ovaj dan potvrđuje našu odlučnost da ćemo nastaviti istim putem kojim su išli naši djedovi i pradjedovi stotinama godina. Mi možda jesmo brojčano mali narod, ali iza ovoga naroda, ne postoje mrlje na obrazimo. Evropa u kojoj živimo i vrijednosti koje živimo, jeste tlo na kojem smo stoljećima zajedno s drugima, gradili zemlju i slogu. Vjerovatno u Evropi nema manjeg naroda čiji je obraz čist kao što je čist obraz Bošnjaka – kazao je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

U svome obraćanju muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je kazao da je privilegija graditi Božije kuće.
– Džamije su naši duhovni domovi, simboli i putokazi. Malo je ko u ummetu našeg dragog Poslanika, s.a.v.s., svjestan vrijednosti i veličine džamije kao što su to muslimani i muslimanke u Bosni i Hercegovini – kazao je muftija Fazlović istakavši važnost džamija za zajedništvo muslimana.
Naglasio je da u Jusićima žive muslimani Bošnjaci, čestiti ljudi koji se bore za svoje vrijednosti, vjeru i domovinu.
– Vaša predanost i hrabrost je kao svjetlo ovoga vremena. Zato nam je drago da je danas ovdje veliki broj onih koji su došli da vas podrže. Posebno nam je dragocjeno da je ovdje s nama danas naš uvaženi reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović. On je danima bio s vama u teškim poglavljima naše povijesti. Borio se zajedno s vama, bodrio vas i bio u vašim redovima – kazao je muftija Fazlović te je istakao smjelost, predanost i nesebičnost onih koji su gradili ovu džamiju.

Potpredsjednik Ramiz Salkić je naglasio da Jusićani simbol hrabrosti, prkosa i jedinstva.
– Jusići su mjesto gdje je ostvaren i prvi povratak Bošnjaka na svoja ognjišta, u ovom dijelu naše domovine, na to moramo podsjećati – istaknuo je Salkić.

Na svečanosti su se obratili i hafiz Izet-ef. Salkanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, imam ovog džemata Haris-ef. Pašić i predsjednik građevinskog odbora Murat Latifović. Pročitana su imena 84 vakifa, te su najistaknutijima među njima uručene vakufname. U ime najvećeg vakifa Izeta Muratovića, koji je uvakufio srdstava za munaru u iznosu 42.500 KM, džamiju je otvorio njegov brat Murat Muratović. Moderator svečanosti bio je Esmir-ef. Hasanović, član građevinskog odbora.

Mještani Jusića su se među prvima nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu organizirano vratili na svojim kućama. Ovdje je u septembru 1996. godine pokazana velika želja i hrabrost ovoga naroda da se vrati na svoj kućni prag, na svoja zgarišta iako je sve bilo opljačkano, popaljeno, uništeno, zaraslo, neprepoznatljivo. Tokom agresije na BiH samo u jednom danu srpski zločinci su ubili 50 nevinih osoba ovoga mjesta, a mještani Jusića ističu da ne zaboravljaju svoje šehide te da među njima ima i „Zlatnih ljiljana“, komandanata, hrabrih i neustrašivih boraca, čestitih majki i vrijednih porodica.