Dvodnevna manifestacija “Sjećanje na dane progona i povrtaka” po drugi puta je održana 21. i 22. jula 2023. u džematu Glumina.

U petak je upriličena posjeta šehidskoj česmi u Planincima, te mjestu prve otkrivene i eshumirane masovne grobnice Ramin Grob.

Pred džumu-namaz proučen je tevhid šehidima ovog džemata i Bosne i Hercegovine. Tevhid i džuma-namaz su obavljeni u Omladinskom domu, jer je mjesna džamija trenutno u izgradnji. Hatib na džuma-namazu je bio Sejdalija-ef. Hrnjić, nekadašnji imam ovog džemata. On je govorio o hidžri i važnosti džemata.

I ove godine je nakon namaza održana memorijalna šetnja prema Planini, gdje je bio i prigodan historijski sat. U večernjim satima uz prisutvo velikog broja džematlija, ne samo ovog džemata, upriličeno je druženje sa Izet-ef. Čamdžićem, glavnim imamom MIZ Zavidovići. On je u nadahnutom vazu uklazao na odgojnu ulogu vjerskih propisa i ibadeta.

Drugi dan manifestacije su održani sportski susreti na poligonu Omladinskog doma. Nakon akšama na istom mjestu je održana svečana akademija. Na njoj su govorili imam džemata Mevludin-ef. Smajlović, glavni imam Medžlisa Zvornik hafiz Izet -ef. Salkanović i Ismail-ef. Smajlović, direktor Studenstskog centra IZ u BiH porujeklom iz Glumine. Koncert ilahija i kasida su izveli članovi grupe “Rejan”, koji se zbog obilne kiše završio u Omladinskom domu.