Osamnaesta kulturno-vjerska manifestacija Dani Hasana Kaimije održava se u Zvorniku od 7. do 13. juna ove godine. Organizatori manifestacije su Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Zvornik.

Povelja Hasan Kaimija za životno djelo, koja se dodjeljuje u okviru manifestacije Dani Hasana Kaimije, ove godine će biti dodijeljena Salih-ef. Smajloviću. Ovu informaciju je, u ponedjeljak 7. juna, na press konferenciji održanoj u Tuzli, saopštio potpredsjednik Organizacionog odbora dr. Sead-ef. Seljubac.

“Uvažavajući ukupni doprinos, koji je svojim neumornim i predanim radom dao Islamskoj zajednici i muslimanima u Bosni i Hercegovini, ali i našem društvu u cjelini, cijeneći njegovo nesebično zalaganje u očuvanju duhovnog identiteta i kulture Bošnjaka širom svijeta, kao i doprinos memorizaciji Genocida nad Bošnjacima Organizacioni odbor kulturno-vjerske manifestacije “Dani Hasana Kaimije” donio je odluku da ovogodišnju nagradu Povelja Hasan Kaimija za životno djelo dodijeli Salih-ef. Smajloviću”, naglasio je dr. Seljubac.

Dr. Mensur-ef. Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog istakao je da je posebno značajno što se ova manifestacija realizira na području Podrinja, prije svega u Zvorniku, ali i šire.

“Ove godine obilježavamo trideset godina od održavanja prve kulturno-vjerske manifestacije Dani Hasana Kaimije. Manifestacija je imala svoj diskontinuitet tako da su ovo osamnaesti Dani Hasana Kaimije. Ova manifestacija je značajna iz razloga što s njom izražavamo podršku našim Bošnjacima koji žive u Podrinju. Očekujemo da će se, kada dođe do normalizacije stanja s pandemijom korona virusa, određeni programi manifestacije održavati i u drugim sredinama zbog toga što je ona značajna za afirmaciju duhovnog i kulturnog identiteta Bošnjaka”, kazao je dr. Husić.

Kako je naglašeno, programski sadržaji 18. Dana Hasana Kaimije bit će prilagođeni trenutnoj epidemiološkoj situaciji, tako da će veliki jubilej, trideseta godišnjica od pokretanja ove manifestacije, proteći uz manje prisustvo javnosti. Organizacioni odbor Manifestacije, na čijem je čelu muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, donio je odluku o održavanju manifestacije Dani Hasana Kaimije 2021, iskazujući visoku spremnost da se svi programski sadržaji organizuju pod posebnim okolnostima. Zbog pandemije COVID 19, Dani Hasana Kaimije nisu održani 2020. godine.

Pet djela u užem krugu potencijalih dobitnika nagrade Hasan Kaimija

Dr. Mirsad Kunić, predsjednik žirija za izbor najboljeg djela objavljenog u protekle tri godine iz oblasti književnosti, kazao je da se žiri usaglasio da u uži izbor uđu sljedeća djela:

– Almir Bašović, Četiri i po drame, drame

– Enes Topalović, Sjeme u očima, roman

– Fajko Kadrić, Udovičke zemlje, roman

– Hadžem Hajdarević, Arabeske od vode, poezija

– Safet Pozder, Snijeg u Damasku, roman

Proglašeni pobjednici literarnog konkursa 

Na press konferenciji su saopštena i imena pobjednika literarnog konkursa za osnovne i srednje škole.

U kategoriji osnovnih škola najuspješniji su:

  1. Šarić Tarik – OŠ “Lukavac Mjesto”, Lukavac
  2. Redžić Majda – OŠ “Mramor”, Tuzla
  3. Osmanović Razim – OŠ “Sveti Sava”, Zvornik

U kategoriji srednjih škola žiri je odlučio da su najbolji radovi:

  1. Alić Lejla – Gimnazija “Ismet Mujezinović”, Tuzla
  2. Redžepagić Lamija – Gimnazija “Ismet Mujezinović”, Tuzla
  3. Huskanović Nejla – MSŠ “Gračanica”, Gračanica

Kulturni i vjerski sadržaji manifestacije 

Program kulturno-vjerske manifestacije Hasan Kaimija 2021 predstavio je potpredsjednik organizacionog odbora Mustafa-ef. Muharemović.

U okviru programa bit će realizovana emisija o temi „150 godina vakufname Podrinjske medrese u Zvorniku“ u kojoj će učestvovati prof. dr. Sead Selimović, dr. Šefko Sulejmanović, mr. Mustafa Muharemović. Emisija je u programu RTVTK u srijedu 9. juna 2021. u 17:00 sati.

U petak, 11. juna planirana je dodjela Povelje i nagrada Hasan Kaimija na Tvrđavi Kula Grad. Priznanja i nagrade će biti uručene dobitnicima Povelje Hasan Kaimija za životno djelo, nagrade za književno djelo i nagrada na literarnom konkursu za učenike osnovnih i srednjih škola.

Isti dan će u Amfiteatru Behram-begove medrese u Tuzli, s početkom u 19,00 sati biti govora o Alhamijado pismenost u kulturi Bošnjaka: povodom 390. godina od nastanka prvog rječnika bosanskog jezika Muhameda Hevai Uskufija, 200 godina od smrti Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka i 150 godina od rođenja reisu-l-uleme Džemaludin-ef. Čauševića. O ovim temama govorit će dr. Alen Kalajdžija, hfz. dr. Adnan Kadrić i Hadžem Hajdarević.

U subota, 12. juni 2021. upriličit će se zijaret Kaimijinom turbetu na Kula Gradu i zikr u džamiji Kula Grad, a u nedjelju, 13. juna promocija knjige: Mubina Moker, „Šejh Hasan Kaimija – sin vremena”. Promocija će biti održana u sali Medžlisa IZ Zvornik, a promotori su dr. Sead Seljubac, dr. Mubina Moker, šejh Sead Halilagić.