Program se na području Muftijstva tuzlanskog održava u periodu od 30. juna do 3. jula 2016. godine

Iranski kulturni centar u BiH, u saradnji s Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, tokom ramazana organizira program pod nazivom „Dani Kur'ana“.

Program se na području Muftijstva tuzlanskog održava u periodu od 30. juna do 3. jula 2016. godine.

Izložba kaligrafije, umjetnina pravljenih u kombinaciji slonovače, drveta i devine kosti (hatamkari) i umjetničkih radova od emajla otvorena je 30.6. u Bosanskom kulturnom centru TK. Izložbu su otvorili konzul za kulturu IR Iran u BiH Ali Ameri i dr. Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog.

Ali Ameri se zahvalio Muftijstvu tuzlanskom, Bosanskom kulturnom centru TK i svima onima koji su pomogli u organizaciji ove manifestacije. „Ramazan je prilika da se i kroz prelijepe umjetničke radove prisjetimo važnosti ovoga mjeseca i poruka koje Časna Knjiga šalje. Prethodnih dana gostovali smo u Sarajevu, a nakon Tuzle posjetit ćemo i druge gradove,“ kazao je konzul Ameri.

Harf je ukras, u prostoru i vremenu, istakao je u svome odbraćanju dr. Sead-ef. Seljubac.„On je mubarek forma u koju siđe Mudra Knjiga, Kur'an Časni. Bilo je to u ramazanu. Ono što kur'anski harf u sebi nosi je, ustvari, ono što Bog Dragi nudi čovjeku ovog vremena koje je na isteku. Drago mi je da je izložba upriličena kod nas baš u ovoj trećoj trećini ramazana, u vremenu kada se prosulo blještavo svjetlo vječne Božije Riječi Kur'ana Mudrog,“ kazao je Seljubac.

Na izložbi su izložena djela nekoliko istaknutih iranskih umjetnika. Jedan od njih je Sejjid Resul Agamiri, najmlađi prepisivač Kur'ana Časnog u Iranu. Na izložbi je izloženo 30 njegovih radova iz oblasti kaligrafije i 10 radova tahziba (kaligrafska dekoracija stranica Kur'ana).

Umjetnik Esedollah Šahmiveh autor je umjetnina pravljenih u kombinaciji slonovače, drveta i devine kosti (hatamkari). Bosanskohercegovačkoj publici predstavio je 30 svojih radova. Ovaj umjetnik je svojim vještinama dao doprinos u restauriranju nekih od najpoznatijih iranskih srednjovjekovnih palata, a do sada je svoje radove izlagao u mnogim zemljama.

Golamali Fejzollahi univerzitetski je profesor i posjeduje licencu istaknutog umjetnika iranske umjetnosti minakari (emajl). Do sada je imao brojne samostalne izložbe širom svijeta.

Izvođenje ilahija i kasida drugi je dio programa Dani Kur'ana, a izvodi ih međunarodna iranska grupa Iman na arapskom, perzijskom i bosanskom jeziku. Njihovo prvo gostovanje na području Muftijstva tuzlanskog bilo je u džamiji kralja Abdullaha u Tuzli.

Hor Iman će na području Muftijstva tuzlanskog gostovati u sljedećim gradovima:

– 01.07.2016 – program u Šarenoj džamiji u Gračanici poslije džuma-namaza

– 01.07.2016 – program u Janji između iftara i teravih-namaza

– 02.07.2016 -program u džamiji Kiseljak u Srebreniku nakon podne namaza

– 02.07.2016 – program u Bijeloj džamiji u Brčkom poslije teravih-namaza

– 03.07.2016 – program u Konjević Polju kod Bratunca poslije iftara.

{gallery}0107160{/gallery}