muftijstvo.tuzlansko@islamskazajednica.ba
18. maj 2024.

Dr. Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski

Dr. Vahid-ef. Fazlović je rođen 1963. godine u Maoči kod Brčkog, od oca Bešira i majke Fatime. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1983. godine. Diplomirao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Na istom fakultetu je stekao akademska zvanja magistra i doktora islamskih nauka u oblasti akaida.

Službu imama i glavnog imama obavljao je na području Medžlisa Islamske zajednice Brčko. U ovom gradu, u to vrijeme, sudjelovao je u obnavljanju rada bošnjačkih nacionalnih i kulturnih institucija.

Zajedno s drugim alimima, pokrenuo je obnovu rada Behram-begove medrese u Tuzli 1993. godine i od tada pa do 2013. godine obavljao dužnost direktora ove ustanove. U ovom periodu, Behram-begova medresa je iznova utemeljila infrastrukturu, postigla zapažene rezultate na odgojno-obrazovnom i organizacionom polju svog djelovanja tako da se afirmirala kao najuspješnija škola Tuzlanskog kantona. U Behram-begovoj medresi, sve vrijeme predaje nastavni predmet Akaid.

Kao član Radne grupe Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, sudjelovao je u izradi više platformi za reformu Nastavnog plana i programa medresa.

Od osnivanja Muftijstva tuzlanskog 1992. godine, učestvovao je u pokretanju i realizaciji značajnijih programskih i infrastrukturnih projekata na cijelom njegovom području.

Aktivno je doprinosio osnivanju i kontinuiranom razvijanju ustanova na području Muftiluka tuzlanskog: Specijalne biblioteke ”Behram-beg” u Tuzli, Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama u Smolućoj, Agencije za certificiranje halal-kvalitete u Tuzli, Instituta za društvena i religijska istraživanja u Tuzli, Obdaništa ”Aladin” u Tuzli, Obdaništa ”Evlad” u Brčkom…

Od početka izlaženja Bosanske Sumejje, našeg najznačajnijeg magazina za ženu muslimanku i porodicu, pruža značajnu podršku, a u 2022. godini je inicirao ponovno pokretanje lista Hikmet.

Prije Agresije na Bosnu i Hercegovinu, biran je za člana Sabora Islamske zajednice, a od 2006. do 2013. godine, u dva mandata, i za člana Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Obavljao je zadaću predsjednika Komisije Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja je u saradnji s predstavnicima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u cijelosti usaglasila tekst ugovora između Islamske zajednice i države Bosne i Hercegovine, nakon čega ga je i zvanično prihvatilo Vijeće ministara.

Od 2013. godine, predsjedava Savjetodavnom radnom grupom Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, u čijem radu sudjeluju i predstavnice svih udruženja majki Srebrenice.

U dva mandata je obavljao dužnost predsjednika Upravnog odbora Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Sada je predsjednik Školskog odbora Behram-begove medrese u Tuzli.

Učestvovao je u radu više domaćih i međunarodnih naučnih skupova, a bio je sudionik i nekoliko međunarodnih programa iz oblasti obrazovanja i rukovođenja koji su realizirani u Bosni i Hercegovini i inozemstvu (Turska, Saudijska Arabija, Sjedinjene Američke Države, Iran).

Svoje radove o brojnim vjerskim i etičkim temama, te odgoju i obrazovanju, objavljivao je u časopisima u Bosni i Hercegovini, kao što su: Glasnik  RIZ-a, Takvim, Preporod, Hikmet, Novi muallim, Bosanska Sumejja, Znakovi vremena… Radovi su mu uvrštavani u više knjiga (zbornika), kao i u nekim drugim publikacijama.

Autor je većeg broja naučnih i stručnih radova u oblasti nauke akaida.

Do sada je objavio sljedeće knjige odnosno udžbenike: Islamska apologetika Abdurahmana Adila Čokića; Akaid 1 – udžbenik za prvi razred medrese, te Akaid 3 – udžbenik za treći razred medrese.

Dobitnik je priznanja Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 2010. godine, Priznanja istaknutim alumnistima Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, najvišeg priznanja Behram-begove medrese u Tuzli Behram-begova kapija znanjaGazi Turali-begove plakete Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, Lastavičke povelje koju dodjeljuje Muftijstvo zeničko, Zlatne povelje Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet u Bosni i Hercegovini, Plakete Radio-televizije Tuzlanskog kantona, Plakete Udruženja Sumejja u Bosni i Hercegovini…

Od 8. januara 2013. godine, na temelju imenovanja Reisu-l-uleme i odluke Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini o potvrđivanju imenovanja, obavlja dužnost muftije tuzlanskog, od kada sudjeluje i u radu, najprije Vijeća za fetve, a potom Vijeća muftija.

Jedno od važnijih obilježja cjelokupnog njegovog rada i djelovanja je često prisustvo među vjernicima u džematu. Posebnu privrženost iskazuje džematlijama i imamima u medžlisima i džematima Podrinja i Posavine.

U Tuzli, kao i u brojnim drugim centrima, traje njegova uspješna saradnja, u svojstvu muftije tuzlanskog, s predstavnicima kulturnog, akademskog i političkog života. Značajna je i zapažena njegova podrška radu bošnjačkih društava i organizacija.

Vahid Fazlović je u braku sa suprugom Azrom, a roditelji su četvero djece: Nudžejme, Sumeje, Ismaila i Ishaka.