Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović uručio je hafizu Kemal-ef. Mehiću priznanje i nagradu za muallimski rad „Redžep-ef. Muminhodžić” za 2022/23. godinu. Priznanje i nagrada su uručeni na svečanom dijelu sjednice Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog koja je održana u četvrtak, 23. novembra 2023. godine.

Muftija Fazlović je čestitao muallimu Mehiću na ovom priznanju, te je istakao njegov vrijedan rad u mektebu.

– Poznato nam je da hafiz Mehić već dugo ostvaruje iznimno dobre rezultate kao muallim. Kemal-ef. zbilja zaslužuje priznanje za najvažniji dio naše misije, rad u mektebu. Riječ je o čovjeku predanom u svome muallimskom radu, koji sa dobrim metodama i strpljivošću uspijeva da u ovom vremenu okuplja veliki broj djece i džematlija. Poznato nam je koliku podršku Kemal-ef. ima od svoje porodice, džemata Reuf-begove džamije i Medžlis Islamske zajednice Gradačac, kazao je muftija Fazlović.

Hafiz Kemal-ef. Mehić, imam džemata Reuf-begova džamija (MIZ Gradačac), zahvalilo se Muftijstvu tuzlanskom na priznanju i nagradi, istakavši da ga to obavezuje da ustraje i dalje na putu plemenite misije prenošenja znanja o vjeri.

– Ova nagrada nije samo moje lično priznanje već je plod predanog rada generacija koje su odavno utkale svoj trud u temelje ove institucije. Kroz historiju naši su prethodnici marljivo kročili stazama znanja, postavljajući čvrste temelje koje mi danas ponosno nastavljamo graditi. Muallim nije samo onaj koji podučava već i onaj koji živi za svjetlo znanja, šireći ga poput sunčevih zraka u srcima svakog polaznika mekteba, kazao je muallim Mehić.

Hafiz Kemal-ef. Mehić, sin Mehmedalije i Ifete, rođen je 1966. godine u Vučkovcima. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Učestvovao je u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije.

Radio je kao imam u Jelovče selu, Medžlis Islamske zajednice Gradačac, trinaest godina. Od 1998. godine, odnosno već dvadeset i četiri godine, imama je u džematu Reuf-begova džamija. Oženjen je i otac troje djece koji su završili Behram begovu medresu.