U utorak, 26. septembra 2023. god., izveden je mevludski program kojim je otpočela ovogodišnja manifestacija Medžlisa IZ Kalesija “Poslanik u mom srcu”.

Atik džamija bila je domaćin centralne mevludske svečanosti za područje Medžlisa Islamske zajednice Kalesija a koja je održana povodom obilježavanja Mevluda. Mevludski program izveden je nakon akšama a okončan je mevludskim vazom glavnog imama Medžlisa IZ Kalesija Muharema-ef. Mešanovića.

U najstarijoj džamiji na području Kalesije, a jednoj od najstarijih džamija na prostoru sjeveroistočne Bosne, glavni imam je u svom vazu naglasio bitnost čuvanja sunneta koje smo zanemarili a koji su bili sastavni dio života naših starijih, naših dobrih prethodnika koji su redovno posjećivali naše džamije, kao i Atik džamiju.

“Poslanik život, od rođenja do preseljenja, najbolji je primjer za nas, jer je on usvetun haseneh – divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti. Poslanik je milost svim svjetovima, on je milost kojom je Stvoritelj počastio cijelo čovječanstvo. Božija milost će obuhvatiti svakog onog ko slijedi Poslanika, a koliko će ko za sebe uzeti od milosti Božije – to ovisi od pojedinca koliko želi biti na putu Istine i slijediti Poslanika”, zaključio je svoj govor glavni imam.

Mevludski program okončan je učenjem mevludske dove, a mevlud su proučili imami Medžlisa Islamske zajednice Kalesija i hfz. Omer-ef. Zulić, koji je u svom djetinjstvu često učio ezane u Atik džamiji.

Manifestacija “Poslanik u mom srcu” nastavit će se mevludskim programom za ženski džemat, a tokom mjeseca oktobra i novembra biće organizovani i ostali vjersko-kulturni sadržaji.