U prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli u utorak, 18. oktobra, je promovisana knjiga “Mesnevija”, autora Dželaludina Rumija, koju je s perzijskog preveo i komentare napisao šejh hadži Ahmed-ef. Mešić iz Tuzle.

Izdavač ovog vrijednog djela je Behram-begova medresa, a promocija je upriličena u okviru obilježavanja 390 godina rada ove škole. Direktor Ahmed-ef. Hatunić je kazao da je Behram-begova medresa ponosna što je izdavač ovog kapitalnog djela, ali i zato što je to djelo poniklo iz pera nekadašnjeg učenika i njenog softa-baše (asistent profesor). Ovo je 44. izdanje Behram-begove medrese u periodu njezinog obnovljenog rada.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović istakao je da je Tuzla, odnosno cijela Bosna i Hercegovina, uvijek imala velikane po znanju kao što je Ahmed-ef. Mešić.

Rahmetli Ahmed-ef. Mešić je osamnaest godina svoga života posvetio Mesneviji s ciljem da što vjernije i jasnije prenese njeno značenje na bosanski jezik, učini je pristupačnom širem krugu čitalaca bez korištenja komplikovanih, teško razumljivih stručnih izraza i jezičkih konstrukcija. Šejh Mešić je preveo i napisao komentare za ukupno 6.683 bejtova-dvostiha Mesnevije.

O menevihanu (prevodiocu i predavaču Mesnevije), šerijatskom pravniku, islamskom teologu, profesoru orijentalnih jezika i osnivaču Katedre za Mesneviju šejhu Ahmedu Mešiću (1916.-1994.) govorio je urednik ovog izdanja prof. dr. Izet Pajević.

„Staza duhovnog viteštva Ahmed-ef. Mešića“, naslov je rada kojeg je dr. Mubina Moker napisala i objavila povodom 20 godina od preseljenja na bolji svijet tuzlanskog mesnevihana Ahmed-ef. Mešića. Rad tretira Ahmed-efendijino putovanje stazom tarikata (sjerisuluk) u ozračju Mesnevije. Dr. Moker je govorila o značaju ove trotomne publikacije.

O Mevlani Dželaludinu Rumiju govorio je dr. Ćazim Hadžimejlić koji je za ovu publikaciju izradio i dizajn naslovnice, a akademik Rešid-ef. Hafizović je govorio o rumijevskoj misli i Mesneviji kao sredstvu oplaminjivanja ljudskih srca.

Program su zvucima naja obogatili hafiz Mirsad-ef. i Sead-ef. Mrahorović kao i hor Behram-begove medrese koji je prisutne počastio učenjem ilahija.

Moderator ove promocije, koju je u prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra kao i preko video prijenosa pratio veliki broj posjetilaca, bio je dr. Sead-ef. Seljubac.

{gallery}1910160{/gallery}