Osmi sportsko-edukativni susreti „Prvi mart“ za mlade s područja Muftiluka tuzlanskog, koji se organiziraju povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održani su u subotu, 24. februara 2024. godine, u Behram-begovoj medresi.

Na svečanom otvaranju susreta, koordinator za rad s mladima hafiz Abdullah Kapo podsjetio je da je okupljanje mladih upriličeno u povodu Dana nezavisnosti domovine koju volimo, ali ta ljubav ne smije ostati zarobljena u našim srcima, i ograničena na parole, već se mora pretočiti u opipljivu stvarnost i vidjiva djela koja izražavaju iskrenu pripadnost domovini, i doprinose promicanju njenog najvišeg interesa, i rad na njenom podizanju.

U edukativnom dijelu, tribinu je održao je Idriz-ef. Memić koji prenio selame muftije tuzlanskog dr. Vahid-ef. Fazlovića. On je istakao važnost 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te ulogu rahmetli Alije Izetbegovića, Armije RBiH, šehida i heroja koji su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu branili svoju domovinu. Također se dotakao historije Bošnjaka, te uputio nekoliko poruka mladima.

U svečanom programu otvaranja ašere je proučio hafiz Ajdin Sinanović, moderator je bio Sulejman Husejnović a učestvovao je i hor Behram-begove medrese.

Na ovogodišnjim susretima učestvovali su mladi iz 15 medžlisa: Banovića, Brčkog, Bijeljine, Čelića, Gračanice, Gradačca, Janje, Kladnja, Modriče, Puračića, Srebrenika, Tuzle, Vlasenice, Zvornika i Živinica.

U takmičarskom dijelu, u futsalu najbolji su bili:

1. Mreža mladih Kladanj
2. Mreža mladih Zvornik
3. Mreža mladih Tuzla

U stonom tenisu najuspješniji su:

1. Jasmin Nišić – Mreža mladih Brčko
2. Ago Imširović – Mreža mladih Gradačac
3. Ibrahim Spahić – Mreža mladih Tuzla