Šehidska džamija u Srebrenici svečano je otvorena u utorak 10. jula 2018. godine.

Svečanosti su prisustvovali reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović,  muftija za područje Sjeverne Amerike Sabahudin-ef. Ćeman, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir-ef. Peštalić, glavni imami, imami srebreničkog i sarajevskog medžlisa, vakifi i brojni džematlije.

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je džamiju proglasio vakufom Islamske zajednice, a ključeve džamije je predao vakifu Mehi Tepiću koji je i otvorio džamiju. Dovu je proučio sekretar Vijeća muftija Ahmed-ef. Purdić.

Resu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je u svome obraćanju istakao da je otvaranje ove džamija u Petriči znak da iz pepela dižemo život u Srebrenici.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je u svome obraćanju istakao da smo vezani za naše šehide i da to i ovim skupom pokazujemo, a dobročinitelj Meho Tepić je to pokazao poželivši da džamija nosi naziv Šehidska džamija.

„Ovdje u Srebrenici je svaka porodica šehidska porodica. Ovdje su mahale šehidske mahale. I ne samo u Srbrenici, tako je i u Bratuncu, Vlasenici, Zvorniku i brojnim gradovima u cijeloj našoj domovini Bosni i Hercegovini. Srebrenica je ibret i nauk cijelom svijetu. Moramo raditi dobra djela, a Meho, naš brat, je učinio dobro djelo. Naši šehidi, naši heroji, su branili i odbranili ovu zemlju, njezinu čast i njezinu slobodu. Odbranili su budućnost da u njoj žive naša djeca. Želimo da djeca žive u ovoj zemlji, u njoj rastu i školuju se, u njoj rade i ovu zemlju grade,“ poručio je muftija Fazlović.

O džamiji je govorio njen vakif Meho Tepić, koji je istakao da se ova džamija spominje u historijskom arhivu 1604. godine. U prvom Svjetskom ratu je porušena, a nakon je toga je obnovljena i tokom rata je bila često oštećena. Mujo je rođen i odrastao je u kući preko puta džamije. Namjera mu je bila da se i obnovom ove džamije sačuva sjećanje na šehide među kojima su trojica njegove braće, bratići i 183 džematlije ovog džemata. Na ulazu u džamiju postavljena je ploča sa imenima svih 183 šehida.

Damir-ef. Peštalić, koji je glavni imam MIZ Srebrenica već 15 godina, je kazao da je najveća čast biti imam u Srebrenici, te je podsjetio da u Srebrenici danas imamo veliki broj povratnika, među njima mladih i obrazovanih ljudi.

„Imamo mnogo mladi bračnih parova, mnogo djece se rađa. Imamo 300 učenika upisanih u osnovnoj školi, a 90 djece je upisano u mekteb u Srebrenici i 120 u mekteb u Potočare. Rađa se život u Srebrenici. Molim vas da ne zaboravite Srebrenicu i molim vas da se svi uključite u ponovno rađanje života u Srebrenici,“ kazao je Peštalić.

Program su dodatno uljepšali imami MIZ Sarajevo učenjem ilahija.

Noć prije, nakon akšam-namaza, imami medžlisa Sarajevo i Srebrenica su proučili mevlud u ovoj džamiji.