Najveći konvoj pomoći iz Bosne i Hercegovine sigurno je stigao na granicu Turske i Sirije.

Konvoj pomoći od 16 šlepera brašna, jestivog ulja i dječijih pelena, koji je prošle sedmice otpravljen iz Doboj Istoka, stigao je na tursko-sirijsku granicu, u grad Rejhanli, u četvrtak 6. marta ove godine.

Podsjećamo, ovo je do sada najveći konvoj pomoći muslimana Muftiluka tuzlanskog od 340 tona brašna, 22.000 litara jestivog ulja i 8 paleta dječijih pelena. Pomoć su prikupili vjernici i imami sa cijelog područja Muftiluka tuzlanskog, a organizacijsku, tehničku i drugu podršku je pružio Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS.

pomoc za siriju4

U Rejhanli borave i koordinatori za društvenu brigu Jasmin-ef. Begunić (Medžlis Srebrenik), Sabahudin-ef. Ravkić (Medžlis Brčko ) i Sadmir-ef. Biberkić (Medžlis Gradačac), skupa s uposlenicima i volonterima MFS-EMMAUS-a.

Oni su obišli pekare u kojima se pripremaju lepine za izbjeglice, zatim bolnicu, izbjegličko šatorsko naselje i domove za jetime, a pomagat će i u istovaru humanitarne pomoći.

pomoc za siriju 2

Akciju muslimana Muftiluka je podržalo i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Vlada Tuzlanskog kantona, kao i veliki broj firmi, fondacija i drugih institucija.