Nakon tendencioznih i zlonamjernih komentara o Pravilniku o članarini na području Medžlisa Islamske zajednice Brčko, a potom i cijele Islamske zajednice na nekoliko bosanskohercegovačkih portala, iz spomenutog Medžlisa su se oglasili saopštenjem.

Tom prilikom je istankuto da Islamska zajednica nije nikada vršila diskriminaciju muslimana na području svoga djelovanja u svim formama koje podrazumijevaju ličnu, vjersku dužnost muslimana kao što su obavljanje dnevnih namaza u džamiji, džuma-namaz, bajram-namaz, mektepska pouka i slično.

Saopštenjem je istaknuta razlika između termina “član” i termina “pripadnik” Islamske zajednice. S obzirom na to da nisu svi muslimani članovi Islamske zajednice, jer je članstvo dobrovoljno, Pravilnik uvodi i termin “pripadnici Islamske zajednice”.

– To su naše džematlije koji se izjašnjavaju kao vjernici, muslimani ali nisu članovi Islamske zajednice. Uz to se pojašnjava da bez članarine onih koji su članovi, Islamska zajednica ne bi mogla muslimanima ovih i širih prostora omogućiti sve to – navodi se u pojašnjenju.

Također se ističe da nikad i nigdje nije navedeno da oni koji nisu članovi Islamske zajednice nemaju spomenuta prava, te da sporni komentari mogu biti posljedica loše namjere ili neznanja.

– Najbolje je na ovakve napade reagovati istinom, a za nju se mora boriti na način da se bude prisutno u medijskom prostoru, jer mnogo je neznanja, ali i zle namjere. To dvoje u kombinaciji stvara negativan efekat. Nismo sigurni je li u ovom slučaju riječ o kolosalnom neznanju ili klevetničkom porivu, ali ono što je napisano je apsolutna neistina – rekao je za Preporod.info glavni imam MIZ Brčko Mustafa-ef. Gobeljić

Osvrnuo se i na proces centralizacije u medžlisima, te istakao kako postoji uvjerenje da će to biti uspješno realizovano.

– Uvjereni smo da je to zdrava i neophodna aktivnost koju je Islamska zajednica konačno pokrenula, te da će to naše džematlije vrlo brzo shvatiti. Veliki broj njih, onda kada imamo priliku da predstavimo činjenice, je prihvatio to kao ideju. Nadam se da neće biti problema prilikom realizacije – kazao je Gobeljić.

Istaknuta je i obavijest da će Medžlis Brčko uvesti određene instrumentarije na osnovu kojih će porodice koje se nalaze u nezavidnoj socijalnoj situaciji biti potpuno oslobođene plaćanja članarine ili će ona biti isključivo simboličkog karaktera.