U prostorijama JU II OŠ u Brčkom, u četvrtak 6. septembra 2018. godine, u saradnji sa Suadom Behlulovićem, nastavnikom islamske vjeronauke, čas su održali glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko mr. Mustafa-ef. Gobeljić i  Emir-ef. Hasanović, imam Atik–Savske džamije.

Tema uglednog časa bila je “Mekteb – izvor sreće”. Času su, pored učenika V razreda kojima je ova nastavna jedinica u sklopu NPP –a, prisustvovali i ostali učenici škole koji pohađaju nastavu Islamske vjeronauke, kao i stručni tim, te nekoliko nastavnika.

Nakon riječi dobrodošlice, predstavljanja gostiju i najave cilja ovog časa, u uvodnom dijelu Mustafa-ef. Gobeljić se osvrnuo na historiju postojanja muslimana na ovim prostorima, istaknuvši poseban značaj kontinuiteta i neprekinutog rada islamskih odgojno–obrazovnih ustanova, bilo da je riječ o mektebima ili medresama i fakultetima.

Emir-ef. Hasanović  je, uz multimedijalnu prezentaciju, predstavio plan i program rada mektebske nastave, osvrnuvši se na vlastita iskustva i rezultate rada u  mektebu Atik–Savske džamije. Potom je sa učenicima izvedena kraća radionicu na temu Zašto je važno upisati se u mekteb, u okviru koje su pored ciljeva i zadataka, posebno istaknute sve specifičnosti i prednosti  mektebske nastave (tradicija, ambijent, vremenski okvir itd.).

U završnom dijelu časa učenici su dobili promotivni materijal sa svim potrebnim informacijama vezanim za upis i pohađanje mekteba.