Džamija u džematu Ravne, Medžlis Islamske zajednice Kladanj, svečano je otvorena u nedjelju 1. jula 2018. godine.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik Reisu-l-uleme prof. Zijad-ef. Ljevaković, izaslanik Muftije tuzlanskog Damir-ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenica, glavni imam Medžlisa IZ-e Kladanj Asim-ef. Esmić, imami kladanjskog medžlisa, načelnik općine Kladanj Jusuf Čavkunović sa svojim saradnicima, vakifi i džematlije.

O toku izgradnje ove džamije govorio je imam Almedin-ef. Omerović koji je podsjetio da je još 70-tih godina podnesen zahtjev lokalnoj vlasti i tadašnjem Starješinstvu Islamske zajednice sa željom da se izgradi vjerski objekat za potrebe sela Ravne. Izgrađen je manji mesdžid koji je služio do početka rata. Početkom Agresije na našu domovinu selo Ravne se nalazilo u blizini prvih linija, te je pretrpilo znatna razaranja pri čemu je nekoliko puta direktno pogođen i mesdžid. Nakon rata mještani su sanirali oštećenja, a Ravne se 2000. godine definišu džematom u čiju cjelinu ulaze Starič i povratnički džemat Turalići. Za imama u ovom džematu je postavljen Almedin-ef. Omerović, te se započelo preuređenje mesdžida, koji je sada objekat sa svim sadržajima potrebnim za kvalitetno funkcionisanje džemata.

Damir-ef. Peštalić, gl. imam MIZ Srebrenica, je kazao da je upravo selo Ravne bilo prva slobodna teritorija na koju su Srebreničani pristizali nakon Genocida 1995. i gdje su se nakon dugo vremena susreli sa čistom vodom i hranom koju su dobili od mještana Ravne, ali i Kladnjaka uopće.

Zijad-ef. Ljevaković je u svome obraćanju istakao da nema mjesta na svijetu gdje su ljudi gradili džamiju, a da ta džamija nije izgradila njih i sve buduće generacije u bolje ljude, a što je posebno važno i za današnje vrijeme. 

Dodijeljene su i zahvalnice najistaknutijim vakifima, ali i imamu džemata koji je najzaslužniji za pokretanje svih aktivnosti u džematu. Program su dodatno uljepšali horovi učenjem ilahija. Dovu je proučio glavni imam MIZ Kladanj Asim-ef. Esmić.

Noć prije, nakon akšam-namaza imami ovog medžlisa su proučili mevlud, a predavanje je održao Mensur-ef. Imamović.